ЗА СМРТ ДЕВОЈКЕ - ПОЈАЧАН НАДЗОР? Каква казна прети Ивану Ј. (15) за изазивање саобраћајне несреће у Земун Пољу

Ш. МАРОВИЋ

01. 09. 2021. у 10:14

ИВАНУ Ј. (15), који је у недељу око 21 час у београдском насељу Земун Поље изазвао саобраћајну несрећу у којој је трагично настрадала Слађана А. (16), као млађем малолетнику може бити изречена једна од васпитних мера или смештање у казнено-поправни дом!

ЗА СМРТ ДЕВОЈКЕ - ПОЈАЧАН НАДЗОР? Каква казна прети Ивану Ј.  (15) за изазивање саобраћајне несреће у Земун Пољу

Фото: М. Анђела/Принтскрин/ТВ Пинк

Како за "Новости" истиче адвокат Миријана Несторовић, велики број фактора утиче на одређивање одговорности млађих од 18 година, а главну реч даће надлежни јавни тужилац након што се преиспитају све околности које су довеле до несреће.

Према информацијама до којих је дошао наш лист, Иван Ј. је кобне вечери возио аутомобил који је његов зет изнајмио у рентакару. Он је са још петоро деце отишао код кума по појачало за музику, затим до продавнице, да би неколико стотина метара од породичне куће слетео са пута и ударио у бандеру. Слађана А. је том приликом настрадала, док је повређено још четворо деце.

Полиција је касније утврдила да дечак није имао возачку дозволу ни за једну категорију, као и да је био у алкохолисаном стању, а алкометар је показао да је имао један промил алкохола у крви. Адвокат Миријана Несторовић открива за наш лист да старији малолетници, односно тинејџери од 16 до навршених 18 година старости већином одговарају изрицањем васпитних мера, док су веома ретки случајеви малолетничког затвора.

- Што се тиче конкретног случаја, очекујем да по окончању судског поступка Иван Ј. добије изрицање васпитне мере, односно појачану контролу родитеља или старатеља - тврди Несторовићева. - За изрицање казне малолетничког затвора, кривично дело мора да се изврши са умишљајем, што овде није био случај. Такође је могуће да се малолетник пошаље у васпитну установу, казнено-поправни дом или у специјалне установе за одвикавање, али се то већином односи на оне са кривичним делима попут коришћења и продаје наркотика и крађа.

Како је Иван Ј. признао за наш лист, он је и раније управљао моторним возилом, иако га његова породица не поседује. Већином су то били позајмљени аутомобили или они који су у власништву родбине и пријатеља.

- Детету до 14 година закон савршено одговара, јер против њега не може бити покренут прекршајни или кривични поступак - истиче наша саговорница. - Уколико особа која изврши прекршајно дело има од 14 до 16 година, што је иначе заведено као млађи малолетник, пред судом може да добије само васпитни налог или васпитну меру, али не и новчану и казну затвора. Пошто за ову "олакшицу" знају многи тинејџери, али и њихови родитељи, неретко се то злоупотребљава. Тако чланови породице дају возила деци, свесно ризикујући његов, али и животе осталих учесника у саобраћају.

ПОРАСТ БРОЈА КРИВИЧНИХ ДЕЛА

ПОСЛЕДЊИХ неколико година, према речима наше саговорнице, бележи се пораст броја кривичних дела у којима учествују особе млађе од 18 година. То се посебно односи на вожњу у алкохолисаном стању и под дејством опијата. Ништа мање није заступљено коришћење и продаја наркотика, али су све чешће и тешке крађе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)