НА МЕСТУ ГДЕ СЕ УДАВИО СРБИН, СТРАДАЛО 10 ЉУДИ ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Не, плажа није уклета - Ово је објашњење за погибије многих

Novosti online

27. 07. 2021. у 22:06

ЗЛАТКО Б. (52) из Горњег Милановца утопио се под језивим околностима на "уклетој плажи" у Сартију на којој се само током овог месеца утопило десетак људи.

НА МЕСТУ ГДЕ СЕ УДАВИО СРБИН, СТРАДАЛО 10 ЉУДИ ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Не, плажа није уклета - Ово је објашњење за погибије многих

Фото: Фацебоок

Како наводе локални медији, само током прошлог викенда на овој плажи, на којој је живот изгубио Златко, удавиле су се две особе. Златко се, иако је, како су рекле његове колеге, добар пливач, утопио у плићаку! Сумња се да су га у воду одвукле струје и велики таласи

Локалном становништву, ова "уклета плажа" је позната феномену "Рип Цуррент".

- До 12 сати море је мирно и тада је могуће купање, али само у угловима плаже, никако на средини, јер ту струја прави удубљења због којих губите тло под ногама - написала је држављанка Србије Г. Ц. на Фејсбуку као коментар на вест о погибији Белића.

Локални медији наводе да је на градској плажи у Сартију јако важно бити пажљив и препознати феномен "Рип цуррент". Како објашњавају, он изгледа тако што се у мору, гледано с копна, појави "трака" услед узбурканог мора.

- Ако човека на том месту повуче струја, вуче га ка пучини, а не у дубину - наводе локални медији.

Како објашњавају, уколико се нађете у овој ситуацији, јако је важно остати смирен, држати главу изнад воде и никако не пливати ка обали.

- Ни професионални пливачи се тада не могу извући. Иако у том тренутку то изгледа застрашујуће неопходно је пустити да те "вода носи". У једном моменту, струја ће попустити, пливач ће бити избачен у близини обале и тада преостаје само да плива искључиво паралелно са обалом, никако ка њој", наводе локални медији савете спасилаца из Грчке.

Препорука спасиоца је да се обрати пажња на црвену заставицу која значи да се не улази у море, због јачине струје и величине таласа. Нарочито је важно да се обрати пажња уколико се на оваквој плажи нађете са децом.

- Ово упозорење се не односи само на неискусне, већ и на оне друге, искусне пливаче - наводе грчки медији.

- Упозорење за све. На двадесетак метара од обале постоје опасне струје које вас вуку великом брзином од обале. Редовна сцена са којом сам се сусретала током летовања је где момци из оближњег кафеа трче до чамца којим прилазе до избезумљених пливача и спасавају их... - навела је Соња А, туристкиња која се нашла на "уклетој плажи" у Грчкој која је прогутала бројне животе.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)