ЗАПАЉИВЕ СУМЊЕ У МАГАЦИНУ БАРУТА: "Новости" са Чачанима после још једног инцидента у "Слободи"

В. Илић

20. 06. 2021. у 21:45

ПОВРЕЂЕНА тројица радника, попуцали прозори и цреп на околним кућама, евакуисано 250 домаћинстава, страх и зебња...

ЗАПАЉИВЕ СУМЊЕ У МАГАЦИНУ БАРУТА: Новости са Чачанима после још једног инцидента у Слободи

Фото В. Илић

То је укратко биланс снажне, готово заглушујуће експлозије, која је Чачком одјекнула у суботу увече, тачно у 19.56.

Према сазнањима "Новости", по свему судећи, експлодирао је магацин са барутом у кругу војне компаније "Слобода", у којој је пре само две недеље до темеља изгорело складиште готових производа, односно муниције, због чега су градом одјекивале детонације пуна четири сата. Радници "Слободе", у којој је запослено око 2.000 Чачана, у недељу су обавештени од својих надређених да фабрика неће радити до даљег.

Засад није познато како је дошло до саме експлозије, односно није познат узрок, иако се претпоставља да се ради о људском фактору. На то упућује и чињеница да у објекту који је експлодирао нема електричних инсталација, па се искључује могућност да је дошло до паљења барута услед неисправне инсталације. Ово је у недељу потврдио и председник Србије Александар Вучић, који је нагласио да је "чудно то што се детонација догодила у објекту без струјних инсталација". Он је такође најавио да ће детаљно бити испитани сви разлози ових експлозија у наменској индустрији.

- Надлежни државни органи испитују све, све је сад сигурно и обезбеђено, има једна чудна ствар, у првом извештају наводи се да је у просторији у којој није било струјних инсталација дошло до експлозије, испитаћемо подробно све разлоге могућег пожара и експлозије. Биће испитано све - рекао је председник Вучић, додавши да ће бити утврђена свака врста одговорности, и субјективне и објективне, и у вођењу компаније, а и кривичне ако буде основа.

У тренутку експлозије у фабрици је у механичким погонима радило неколико десетина радника. На срећу, нико од њих није страдао. Троје њих задобило је лакше повреде - посекотине од попуцалог стакла на објектима унутар фабрике, па су одмах превезени у чачанску болницу, где су им повреде саниране, али су задржани на, како нам је рекао др Мирослав Сретеновић, директор Опште болнице, даљој опсервацији.

Након детонације, од које се буквално затресао цео Чачак, градоначелник Милун Тодоровић из предострожности наредио је хитну евакуацију становништва које живи недалеко од круга војног предузећа. Током суботње вечери своје домове напустило је око 300 људи, већина њих је отишла код својих рођака и пријатеља, док је за 35 њих Град Чачак обезбедио хотелски смештај. У недељу се већина њих вратила у своје куће, а, према проценама безбедносних служби саме фабрике, како незванично сазнајемо, повратак није био препоручен мештанима неколико кућа, које се налазе уз саму фабрику.

Највише су страдала домаћинства у насељима Придворица и Јездина. На бројим кућама и помоћним објектима попуцали су прозори, на некима је попадао цреп, негде су избијена врата из штокова. Очевици причају да се након експлозије изнад фабрике формирао дим у виду "печурке".

- Био сам у башти и заливао парадајз, када је грунуло из "Слободе". Толико је била снажна детонација да ме је бацила на земљу. Допузао сам до куће. Потом сам сео у ауто и отишао у кућу у Чачку - рекао нам је Радоје Симеуновић из Придворице. - На кући је попуцало сигурно 15 прозора, а и улазна врата су од силине детонације изгурана из штока. Цреп на штали је оштећен. Овога пута је експлозија била најјача, не може да се пореди са онима од пре 15 дана. Иако се тај магацин који је горео претходног пута налази у близини моје куће, овог пута је било најгоре...

Са куће Раде Савковић, житељке Придворице, готово да је детонација однела сав цреп.

- Срећом, нико од нас није био у кући у том тренутку, иначе ко зна шта би било. Прозори су попуцали, врата су одваљена, плафон је отпао. Ово нас је ојадило. Не знам шта ћемо и куда ћемо. Ваљда ће нам неко помоћи да ово све санирамо - казала нам је Рада. - Овде се више не осећамо сигурно, нити безбедно. Страх се увукао у кости, па више нема ни сна ни мира...

До закључења овог броја није било званичних информација из истраге о томе шта је узрок овог, али и претходног акцидента у "Слободи". У истрагу су укључени и војни, али и цивилни истражни органи.

СТЕФАНОВИЋ: УТВРДИТИ ОДГОВОРНОСТ

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Небојша Стефановић затражио је да се утврди чија је одговорност што смо у овако кратком року имали два инцидента у "Слободи".

- Најважније је да нико није настрадао. Радници "Слободе" који су лакше повређени, задобили су посекотине од стакла која су попуцала и они се опорављају - рекао је Стефановић.

Министар се захвалио припадницима Министарства одбране и Војске Србије, људима у фабрици, екипама Хитне помоћи и ватрогасно-спасилачким екипама, као и Граду Чачку, који су реаговали на време, евакуисали и раднике и грађане у околини фабрике и спречили да буде већих последица или не дај боже жртава.

ПОЛИЦИЈА НА ВРАТИМА

ТОКОМ дана полиција је обезбеђивала улаз у саму капију војне компаније. Испред улаза су све време била паркирана возила ватрогасних јединица. Повремено се из круга фабрике појављивао беличасти дим, али и мирис барута.

СВАКОДНЕВНО "ПУЦАЛО"

ЖИТЕЉИ који живе непосредно уз фабрику сведочили су нам да се из компаније још од претходне експлозије, од пре 15-16 дана, свакодневно чују мање детонације. Веле нам да претпостављају да су деминери "чистили" простор у кругу фабрике, али и изван њега и да су уништавали неексплодиране пројектиле који су прошлог пута летели на све стране. У појединим двориштима и на имањима људи су налазили и гелере.

ЦЕЛЕ НОЋИ ДРОН КРУЖИО ИЗНАД ФАБРИКЕ

У НОЋИ између суботе и недеље војну фабрику надлетала је беспилотна летелица Војске Србије. Претпоставка је да су осматрана оштећења, као и потенцијална жаришта, односно извођено термичко осматрање целог круга.

На погонима, али и на управним зградама у "Слободи" приметна су оштећења, пре свега попуцала стакла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)