ИСКРАЛИ СЕ И ОТИШЛИ НА БАЗЕН: Детаљи утапања дечака (10) у Оџацима, чувар ништа није могао да чује, јер је - глувонем

Novosti online

14. 06. 2021. у 18:44

ДЕЧАКА Б. П. (10) пронашла је полиција у недељу око 22.20 часа утопљеног на дну олимпијског базена у Оџацима.

ИСКРАЛИ СЕ И ОТИШЛИ НА БАЗЕН: Детаљи утапања дечака (10) у Оџацима, чувар ништа није могао да чује, јер је - глувонем

Фото: Ј. Лемајић

Наводно га је у воду гурнуо његов другар (8) са којим је заједно прескочио ограду и ушао на базен у намери да се тамо играју.

Нестанак детета пријавио је његов отац око 22 сата у недељу увече. Полиција, али и остали људи који су се затекли на игралишту близу базена, кренули су у потрагу за дечаком. Нажалост, нашли су га убрзо утопљеног на базену.

Ужасној трагедији претходио је низ несрећних околности. Како кажу мештани, ограда базена је на једном делу веома ниска и свако може лако да ју прескочи, а портирница где је обезбеђење је скроз на другом крају базена. Но и да је ближе, радник обезбеђења не би могао да чује ништа, нити игру, нити евентуалне позиве у помоћ, јер је - глувонем.

- Полиција је по пријави кренула у потрагу за дечаком и убрзо га пронашла утопљеног у базену. Даље истрага ће показати да ли је било и неких повреда – изјавили су незванично из полиције.

Како је потврђено из Вишег јавног тужилаштва у Сомбору, утопљено дете у базен гурнуо други малишан.

Фото: СЦ Оџаци

- Дете је гурнуто у базен од стране другог детета. Неће бити кривичног поступка јер је дете кривично неодговорно, односно млађе од 14 година. Тачно је да је чувар базена глувонема особа, те да зато нико није чуо шта се догодило - каже тужилац Вишег јавног тужилаштва у Сомбору.

Према неким наводима, чувар базена у моменту трагедије није ни био ту, у тренутну када се десетогодишњак удавио, били су сами у објекту. Незванично, челници Спортско пословног центра Оџаци који воде овај базен, кажу да је чувар био кратко одсутан када се догодила трагедија. Купалишна сезона још није отворена.

- Базен није отворен за јавност. Још је у фази припреме. Био је присутан радник обезбеђења. Он је на неколико минута одсутан како би отишао до тоалета и тада се све догодило - објашњавају. Но, Више јавно тужилаштво у Сомбору наложило је додатне провере, како би се утврдила евентуална одговорност управе базена у Оџацима, будући да је за рад у обезбеђењу ангажована глувонема особа.

- Постоје индиције да су се деца играла и гурала. Тело дечака је на обдукцији која ће показати јасније о чему се ради. За сада нема сумњивих околности ове смрти. Претпостављамо да постоје и снимци са базена који ће нам бити достављени уз помоћ полиције. Ми смо добили информацију од полиције да је чувар глувонем. Истрага је у току – рекли су незванично из сомборског тужилаштва.

Фото: СЦ Оџаци

Житељи Оџака у великом су шоку. Ту ноћ у центру града било је фреквентно због хуманитарне манифестације. Деца су се наводно играла прво на игралишту које је близу базена. Обојића живе ту у комшилуку. Ухватили су згодан моменат, искрали се и отишла на базен. У овом делу града иначе се увек окупља много деце, због парка и игралишта.

- Претпоставља се да је дечак у игри упао у базен и утопио се. Базени се још нису ни отворили. Деца имају обичај да одлазе у тај део који ми зовемо Шумице, где је базен, пењу се и на недовшене зграде које се ту налазе и само се чекала трагедија. Нико није очекивао ипак да овако нешто може да се деси, да се дете удави. Можда су и звали у помоћ али нико их није чуо. Питање за управу базена је зашто је на том месту запослена особа која не чује. Желим да изразим саучешће породици, њихова туга је немерљива. Другим родитељима у Оџацима је ово опомена, да деци објасне да то није место за игру када падне ноћ – рекао је Срђан П. из Оџака.

Како би била узета изјава од осмогодишњег дечака, у читав случај је укључен и Центар за социјални рад. Полиција је током дана јуче обављала истрагу на базену, док из управе овог објекта нису више ништа желели да кажу за медије.

Фото: СЦ Оџаци

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)