ДАН ПОСЛЕ - НОЋИ ПАКЛА У ЧАЧКУ: Пожар коначно угашен, хеликоптери ВС извршили 50 налета (ФОТО/ВИДЕО)

В.Илић/Новости онлине

04. 06. 2021. у 03:29 >> 22:21

СЕРИЈА снажних експлозија из правца фабрике "Слобода" потресла је Чачак око 1.30 сати у петак ујутру, а наставиле су се све до раних јутарњих часова. Репортер "Новости" налазио се у самом центру дешавања,

ДАН ПОСЛЕ - НОЋИ ПАКЛА У ЧАЧКУ: Пожар коначно угашен, хеликоптери ВС извршили 50 налета (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: В. Илић/Притнскрин

22.30 Хеликоптери ВС завршили данашњи ангажман на гашењу пожара

ХЕЛИКОПТЕРИ Војске Србије завршили су данашње ангажовање на гашењу пожара у фабрици "Слобода" у Чачку, саопштено је из Министарства одбране.

Хеликоптери Војске Србије обавили су током данашњег дана укупно 50 налета и избацили 110.000 литара воде на део круга фабрике „Слобода“ у Чачку где је током ноћи дошло до пожара, а затим и серије експлозија у објектима за складиштење компонената за комплетирање упаљача.

19.30 Пожар коначно угашен

 

18:36 ТРИ ХЕЛИКОПТЕРА ВС ИЗВЕЛА 12 НАЛЕТА ДО 16Х

Три хеликоптера Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, типа Ми-8 и Ми-17, ангажована су тренутно на гашењу пожара у фабрици „Слобода“ у Чачку, а до 16.00 часова реализовано је укупно 12 налета.

Хеликоптери су на место пожара у кругу чачанске фабрике избацили скоро 48.000 литара воде, саопштило је Министарство одбране.

Хеликоптери су полетели са аеродрома „Морава" код Краљева око 14.30 часова, а ведра су, како је и планирано, напунили на језеру Међувршје недалеко од Чачка.

15:53 ХЕЛИКОПТЕРИ Војске Србије гасе пожар у фабрици

14:50 МИНИСТАР Стефановић разговарао са руководством фабрике "Слобода"

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је са руководством фабрике „Слобода“ у Чачку, где је током ноћи дошло до пожара и серије експлозија у издвојеном делу фабрике који је предвиђен за складиштење и чување елемената за комплетирање упаљача.

Он је навео да у магацину у којем је дошло до експлозије није било артиљеријске муниције, како се то спекулисало у јавности, већ је реч о одређеним компонентама упаљача.

- Није било такве врсте муниције, али то, наравно, не значи да је опасност у потпуности отклоњена. Тек када прође време предвиђено правилницима и када буде потпуно безбедно да се приђе, истрага ће показати шта су узроци пожара, односно експлозија које су након тога уследиле. Брзом интервенцијом руководства "Слободе" евакуисани су сви радници који су се у том тренутку налазили у кругу фабрике. И, што је најважније, нико није страдао, нити је повређен – нагласио је Стефановић.

12:08 ПОЧЕЛО утврђивање штете после експлозије

Магацин готових производа у чачанској „Слободи“ који се ноћас запалио и даље тиња, а у току је снимање околних погона који су претрпели оштећења, а томе присуствује и генерални директор компаније Зоран Стефановић. Како су објавили локални медији, позивајући се на надлежне службе, и даље треба бити опрезан па се саветује мештанима у Придворици који живе у близини места хаварије да се не враћају.

12:04 МИНИСТАР Стефановић у фабрици Слобода

11:15 ЕКИПЕ претражују терен око фабрике Слобода

11:00 СТИГЛИ резултати мерења квалитета ваздуха у Чачку после експлозије

Шеф Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Вук Чаушић изјавио је данас да је квалитет ваздуха у Чачку добар и без повећане концентрације штетних материја после серије детонација до којих је ноћас дошло у фабрици наменске индустрије „Слобода“ у том граду.

- Вршено је мерење квалитета ваздуха, није повећана концентрација штетних материја и грађани могу да буду спокојни - рекао је Чаушић за ТВ Пинк.

Он је рекао да је по добијању информације о експлозији и налогу министра унутрашњих послова Александра Вулина са сарадницима кренуо на лице места, а призор је описао као драматичан.

- Били смо веома забринути, чуле су се експлозије, видео се пламен, али брзом реакцијом припадника Сектора за ванредне ситуације евакуисани су станари из околних стамбених објеката - казао је Чаушић.

Навео је да је правовремено блокиран приступи фабрици, као и магистрални пут, а да је искључен и гасовод.

Како каже, најважније је да је 60 радника фабрике „Слобода“ евакуисано и да нико није повређен.

Чаушић је казао да је у гашењу пожара учествовало и 10 ватрогасаца Индустријске ватрогасне јединице фабрике „Слобода“, као и да је на лицу места био и градоначелник.

- Срећни смо што нема страдалих и повређених - казао је Чаушић.

10:20 МИНИСТАР војни Небојша Стефановић је стигао на место експлозије у Чачку

09:58 АНАЛИЗА ваздуха изнад Чачка због експлозије

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је да је сада ситуација у Чачку знатно мирнија.

- Због сагоревања свих тих материја у фабрици и црног ваздуха који се вије изнад Чачка радиће се анализа ваздуха у наредном периоду - рекао је Чаушић.

09:56 - БРНАБИЋ: Важно је да није било повређених

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је најважније да у експлозији у фабрици наменске индустрије „Слобода“ у Чачку није било повређених, а да ће све што је уништено бити санирано.

Брнабић је казала да ће се накнадно утврдити који су узроци пожара.

09:43 МЕШТАНИ Придворице пријавили да им је страдала стока од шрапнела.

08:45 - ВУЛИН - Разматрана евакуација значајног дела Чачка

08:15 - ЈУТРО после експлозије у Чачку још увек куља густ дим, а ватра још није угашена. И даље се могу чути детонације.

Грађани у близини фабрике су евакуисани, а неки су провели ноћ у подруму.

Становници кажу да се могу видети трагови експлозије по аутомобилима, а на неким кућама су попуцала и стакла.

08:10 - САОБРАЋАЈ је нормализован, затворен је само пут ка фабрици

После трочасовне блокаде саобраћаја у околини фабрике наменске индустрије "Слобода" у Чачку, у којој је ноћас дошло до серије детонација, саобраћај је нормализован, а још је затворен само пут који води ка фабрици.

И даље се могу чути детонације, али се више не види дим изнад фабрике, преноси РТС. Становници се полако враћају кућама.

У фабрици "Слобода" јутрос нешто пре два часа дошло је до серије детонација, али нема повређених.

Још нема информација о узроцима несреће.

04.11 - РЕПОРТЕР "Новости" јавља да у последњих 10 минута више нема детонација, и да су се експлозије у потпуности смириле.

04.05 - КАКО сазнајемо у фабрици је у тренутку експлозије било 60 радника и сви су безбедни.

04.04 - ГРАДОНАЧЕЛНИК Чачка Милун Тодоровић написао је саопштење на Инстаграму, а поводом експлозије која се је десила у фабрици Слобода у Чачку.

- У серији експлозија које су се догодиле у компанији "Слобода" није било људских жртава, нити повређених. Нема разлога да грађани буду забринути. Евакуисано је 30 радника компаније и околно становништво. На лицу места су припадници ватрогасних јединица СВС и ватрогасне јединице компаније "Слобода".

03.49 - Детонације се не смирују.

03.42 - КАКО сазнајемо, у фабрици "Слобода" искључени су гас и струја.

03.34 - СВИ радници евакуисани су из круга фабрике и налазе се на сигурном, сазнају "Новости". Такође, према нашим сатзнањима, нема повређених међу радницима који су били у фабрици.

03.30 - КАКО јавља новинар "Вечерњих новости" који се налази у Чачку где је дошло до експлозије у фабрици Слобода, тачно 3.20 х одјекнула је најснажнија детонација до сада, од које се буквално затресао цео Чачак. Потом је уследила још једна снажнија у 3.22х.

03.22 - АЛЕКСАНДРА Ћировић радница која је у тренутку експлозије била у фабрици Слобода у Чачку испричала је за "Новости" да се и даље са колегама налази у оквиру компекса.

- Са још седам колега сам радила у погону резања када је дошло до експлозије. Успели смо да се извучемо и дођемо до једне зграде и уђемо у подрум од бетона. Та зграда нема прозоре и буквално је укопана у земљу. И даље се налазимо у том подруму. Чују се детонације, све подрхтава. Стравично је! - каже она.

03.07 - КАКО Новости незванично сазнају у фабрици Слобода у Чачку где је дошло до експлозије у трећој смени радио је само један погон.

Већина радника који су радили у тренутку експлозије су евакуисани, а део њих се налази и даље у објекту али је склоњен у сигуран део. Испред улаза у Круг фабрике налазе се возила ватрогасне јединице и два ватрогасна возила "Слободе". Околне зграде су евакуисане, а поново се појачавају детонације.

02.49 - НЕЗВАНИЧНО смо сазнали да се прво запалио магацин топовских граната, а да се онда пламен проширио и на остале магацине.

02.37 - КАКО сазнајемо, недавно је дошла екипа Хитне помоћи, али из безбедносних разлога нису успели да приђу фабрици, као ни полицијске екипе. Како јавља репортер "Новости" са лица места, несносан смрад се шири градом, а честице падају са неба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)