АПЕЛАЦИОНИ СУД: Почетак главног претреса на суђењу Мишковићу 10. јуна

Ј. Д. Љ.

11. 05. 2021. у 14:47

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду заказао је за 10. јун почетак главног претреса у другостепеном поступку против власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића и осталих оптужених у том случају.

АПЕЛАЦИОНИ СУД: Почетак главног претреса на суђењу Мишковићу 10. јуна

Фото Танјуг

Овај претрес претходно је био заказан за јануар, али је тада одложен. Наиме, Апелациони суд је, након што је у септембру прошле године разматрао жалбе на првостепену пресуду против Мишковића и осталих, одлучио да отвори главни претрес у другостепеном поступку и сам изведе кључне доказе неопходне за доношење правоснажне пресуде.

Претрес односно, другостепено суђење, биће одржан у односу на све оптужене, међу којима су Мишковићев син Марко, као и власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је Танјугу да је главни претрес пред тим судом заказан за 10, 11, 14, 15. и 16. јун.

Претрес је јаван, али ће одлука односно пресуда бити објављена накнадно, након што буде написана.

У септембру је овај суд седам дана размтрао жалбе на другу првостепену пресуду власнику "Делта холдинга" и осталим оптуженим, када је закључио да мора сам да изведе одређене доказе неопходне за доношење одлуке.

Апелациони суд сада треба да донесе правоснажну одлуку, пошто је првостепену пресуду већ једном укидао.

На разматрању је друга првостепена пресуда Мирославу Мишковићу и осталим оптуженим изречена у марту 2019. године у Специјалном суду у Београду.

Том пресудом је Мирослав Мишковић осуђен на две и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара због помагања сину Марку да утаји порез по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од 320,3 милиона динара.

Апелациони суд је раније потврдио пресуду којом су Мишковић и остали правоснажно ослобођени оптужби за оштећење путарских предузећа у Србији, али је укинуо део пресуде који се односио на утају пореза и наложио да му се суђење понови.

Осим Мирослава Мишковића у овом случају његов син Марко осуђен је на годину дана кућног затвора и новчану казну од осам милиона динара.

Његово предузеће "Мера Инвест" Д.О.О пресудом, која се разматра, је обавезано да уплати 320 милиона динара у буџет државе Србије на име неизмирених пореских обавеза.

Власник "Нибенс групе", који је учествовао са Мишковићима у послу са путарским предузећима Мило Ђурашковић, осуђен је на јединствену казну од четри године и три месеца затвора и новчану и казну од шест милиона динара због утаје пореза, као и због злоупотребе положаја одговорног лица у случају оштећења крушевачке Фабрике мазива (ФАМ).

Суд је такође Ђурашковића обавезао да на име противправне имовинске користи стечене по основу неизмиреног пореза на капитални добитак физичког лица, уплати у буџет Републике Србије око 142 милиона динара, у року од 30 дана од дана правноснажности пресуде.

Остали оптужени добили су казне од осам месеци до три године затвора.

Мишковићи и Ђурашковић као и још четири окривљена су због недостатка доказа истом одлуком Апелационог суда тада правоснажно ослобођени оптужби за злоупотребе са путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012. године.

Против Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра и утајили порез.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима.

Након изрицања друге првостепене пресуде у марту 2019. године, суд им је после скоро седам година вратио пасоше.

Њима је блокиран велики део имовине, али "Делта холдинг" ради.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)