КАШЋЕЛАН ЛАКО ПАО, ЗВИЦЕР УМАКАО: Како је изведена акција црногорске полиције у којој је "пао" један од наводних вођа "кавачког клана"

З. УСКОКОВИЋ - С. ЂОКИЋ

21. 04. 2021. у 21:58

КРИПТОВАНИ телефони и апликација "Скај", за шифровану комуникацију, дошли су по свему судећи главе наводним вођама "кавачког клана". "Рука правде" како је названа полицијска акција у Црној Гори, сустигла је у среду Слободана Кашћелана, једног од наводних шефова которске мафијашке екипе, али и још петорицу припадника групе. Лисице је, међутим, избегао Радоје Звицер, заправо истински командант ове криминалне скупине, који се, захваљујући дојави - склонио на време!

КАШЋЕЛАН ЛАКО ПАО, ЗВИЦЕР УМАКАО: Како је изведена акција црногорске полиције у којој је пао један од наводних вођа кавачког клана

Фото МУП ЦГ

Поред Кашћелана, црногорски специјалци ухапсили су и његовог телохранитеља Владимира Вучковића, потом Милоша Радоњића, Крсту Мароша, Дарка Прелевића и Зорана Кажића. Према незваничним сазнањима, на кривичној пријави, која ће бити прослеђена Специјалном државном тужилаштву, биће обухваћено десетак особа. За одређеним бројем људи, поред Звицера, трага се, јер су у бекству. Ту је најинтересантније име Милана Вујотића, Звицерове десне руке.

- Прикупљени су докази за најмање једно убиство, које се догодило претходних година у крвавом рату два супротстављена клана из Котора - наводи извор "Новости" из истраге. - Црногорски истражитељи верују да ће прикупити још материјалних трагова за нестанак и убиство супарничке екипе, којом према оперативним подацима безбедносних служби, шефују наводно Јован Вукотић и Милић Миња Шаковић.

А, све је, заправо и почело са Шаковићем, односно хапшењем људи, који су осумњичени да су припремали његову ликвидацију у подгоричком насељу Загорич. Међу њима су и двојица држављана Србије.

- План је био скован до детаља, чак су купили и стан прекопута Шаковићеве зграде, одакле су хтели снајпером да га убију - прича наш извор. - Oни су ухапшени у близини куће Шаковића, а код њих је пронађена и снајперска пушка. Били су маскирани у грађевинске раднике. Полицијски инспектори неколико дана су пратили ту групу пошто је стигла оперативна информација да је у Црну Гору ушла особа којој је плаћено да из снајперске пушке ликвидира Шаковића и двојицу његових пријатеља из клана.

Црногорски медији су навели и да су "грађевинци" своју мету надзирали и са недовршене зграде на око сто метара од Шаковићеве куће. Током истраге утврђено је да су изнајмили и стан у близини, у ком је наводно полиција пронашла оружје, али и криптоване мобилне телефоне.

У прикупљању доказа против припадника "кавачког клана" учествовале су и безбедносне службе и полиције региона, које су посредстовм Интерпола размењивале готово свакодневно оперативне податке. Тако се дошло и до сазнања да су припрему и организацију Шаковићевог убиства финансирали, наводно, Звицер и Вујотић. Прва оваква информација стигла је из Холандије, где оба клана имају "испоставе" чији је "посао" кријумчарење кокаина.

Убрзо су ухапшени Јован Тркуљa (35) из Обреновца, Николa Мирић (35) из Београда, кao и црногорски држављани Александар Вељовић (30), Јован Мирановић(41) и Саша Станишић. Поред снајперске пушке, полиција је пронашла и оптички нишан високе резолуције, као и муницију у специјално направљеном бункеру испод патосница комби возила које је имало кључну улогу у припремању злочина. Откривени су штек станови, које су користили осумњичени, а заплењени су аутомобили и мотор, којим су убице требало да побегну.

- Пронађени су и криптовани телефони и захваљујући њима откривена је цела шема планиране ликвидације - прича саговорник "Новости". - Један од ухапшених дао је своје шифре и пристао на сарадњу са полицијом и тужилаштвом. Тако се дошло до имена наручиоца убиства, али и људи тесно повезаних са "кавачким кланом". Управо захваљујући томе се и кренуло у хапшење и удар на сам "кавачки" врх.

Иначе, Звицер је у Србији имао и свој огранак, односно он је био вођа београдске криминалне групе од кога су Вељко Беливук, звани Веља Невоља, и Марко Миљковић Маре примали налоге. Ова екипа је ухапшена почетком фебруара због сумње да су починили бројна убиства и трговали наркотицима, а све за рачун "кавачког клана". Беливук и Миљковић су, три недеље пре хапшења, били гости Радоја Звицера у Котору.

БОГАТ ДОСИЈЕ ШАКОВИЋА

МИЛИЋ Шаковић је безбедносним службама и полицији региона познат као вишеструки преступник и има богат досије. Са рођеним братом Марком осуђен је због убиства Подгоричанина Мироја Баошића 2005. године.

Повезиван је и са убиством вође навијача Партизана Александра Станковића, 2016. у Београду. Милић Шаковић је рањен 8. септембра 2017. испред локала "Ауто Зета". Тада је убијен његов пријатељ Иван Недовић, али су црногорски истражитељи тврдили да је права мета био овај Загоричанин.

Иначе, Милош Шаковић, брат од стрица Милића Шаковића, убијен је 2018. у рату кланова, и, према тврдњама црногорских истражитеља, био је на супротној страни, односно био је близак са "кавчанима".

АБАЗОВИЋ: НАЈВЕЋИ УСПЕХ ПОЛИЦИЈЕ

ПОТПРЕДСЕДНИК црногорске владе Дритан Абазовић оценио је хапшење Слободана Кашћелана и његових сарадника као највећи успех црногорске полиције у последњих десет година, јер је, како је истакао, реч о криминалној групи која има регионални значај.

- Моје честитке, настављамо и даље. Рука правде је кренула - саопштио је Абазовић новинарима након конференције Националног савета за борбу против корупције на високом нивоу. - Обећали смо грађанима да мафија неће владати Црном Гором и то се остварује. Не бих желео да улазим у детаље, јер акција није завршена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)