ПЛАШЕ ГА СЕ СВЕДОЦИ: Суд БиХ у петак одлучује о продужењу притвора Дарку Елезу, тужилац тврди да Елезова група сарађује са многим клановима

О. МАТАВУЉ

01. 04. 2021. у 20:56

НАКОН убиства Синише Миличевића Тигра, Дарко Елез је Ђорђу Ждрали послао своју фотографију из парка Гаврила Принципа у Источном Сарајеву уз поруку "остала су још тројица" - Ждрале, Миленко Мића Даниловић и Мирослав Шкобо.

ПЛАШЕ ГА СЕ СВЕДОЦИ: Суд БиХ у петак одлучује о продужењу притвора Дарку Елезу, тужилац тврди да Елезова група сарађује са многим клановима

Фото Аваз ТВ

Ово је у четвртак пред Судом Босне и Херцеговине рекао тужилац Дубравко Чампара, тражећи да се Елезу продужи притвор за још два месеца због опасности од бекства, застрашивања сведока и узнемирења јавности. У свом излагању, тужилац је указао на Елезову повезаност са Вељком Беливуком, званим Веља Невоља и његовом криминалном организацијом.

- Елезова група сарађује са клановима из Србије, БиХ, Црне Горе... Има их од Грчке до Украјине. Из пресретнутих разговора јасно је да може прећи границу када год жели - рекао је Чампара.

У предлогу за притвор, тужилаштво наводи да је Елез организовао криминалну групу у БиХ и Србији с циљем извршења многих кривичних дела. Званично је осумњичен за ликвидацију Синише Миличевића 2018. и Милоша Остојића 2019. у Источном Сарајеву, два покушаја убиства у Бијељини и три изнуде.

Чампара је нагласио да још није време да одбрана сазна ко су сведоци, наводећи да се плаше Елеза. Појаснио је да је једном сведоку претио полицајац, који му је рекао да ће бити убијен ако сведочи против Елеза.

- Сведок и његова породица страхују за своје животе - рекао је Чампара.

Додао је да је Елез телефоном позивао полицајце из Источног Сарајева и претио да ће их ликвидирати уколико буду радили против њега:

- Сва убиства се дешавају по истој матрици. Поједини осумњичени су слагали када су предочавали своје алибије и ми радимо на разбијању тих лажи.

Елезов бранилац Сенад Крехо сматра да нема разлога да се његов клијент држи у притвору, уз оцену да су наводи тужилаштва "чиста фантазија", јер ниједан доказ или исказ не потврђује да је починио дела за која се терети. Крехо је нагласио да Елеза "НАТО пакт не био могао померити из Београда да је у вези са Беливуком, Дијаном Хркаловић, а камоли да је наводно покушао убити председника Србије Александра Вучића".

- Нема потребе да ми тужилаштво даје доказе, поседујем их 90 одсто. То су докази из Србије. Елез није ни Ескобар, ни Ел Чапо, да може претити телефоном из притвора. Државни затвор је прави "Алкатраз". Тужилаштво све сумње темељи на исказу Владимира Стевановића, то је њихов сведок сарадник и сарађивао је у предмету "Волан", који се тиче ауто-мафије - каже Крехо.

Указао је да Тужилаштво БиХ тек сада утврђује локацију стана у Бијељини у коме су се наводно крили осумњичени који су требали ликвидирати Златана Ћула и Милоша Божовића. Тврди и да Елез нема мотив да утиче на сведоке, јер у предмету "стоје изврсно".

РЕПЛИКА

У РЕПЛИЦИ након Елезовог обраћања суду, тужилац је додатно појаснио о каквој је криминалној групи реч:

- Када су договаране ликвидације, убице су недвосмислено говориле: "Ми убијамо 'шкаљарце', јер смо 'кавчани'. У слободно време убијамо у БиХ по договору". То је рекао један од сведока.

НИШТА НОВО У ПОСТУПКУ

ЕЛЕЗ је у четвртак пред судом навео да се у образложењу тужиоца помиње доста имена која немају везе са делима због којих је изручен из Србије:

- Три месеца нема ништа ново у овом поступку. Цитирају се поруке које немају везе са истрагом. Ево нека тужилац покаже слику коју сам Ждрали послао. Ако сам претио преко полицајаца, зашто их не ухапсе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)