ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРАЂЕ У МУЗЕЈУ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ: Ноћни чувар одговара за украдени бодеж

Н. Б.

31. 03. 2021. у 10:23

ПОСТУПАЈУЋИ по кривичној пријави поднетој од стране Службе за борбу против организованог криминала у којој је наведена сумња да је осумњичени С.Ј. одузео на штету Музеја примењене уметности из Београда, део збирке метала, који предмети представљају културна добра, Прво основно јавно тужилаштво у Београду је одредило задржавање, а потом након саслушања окривљеног, који се бранио ћутањем, на предлог Тужилаштва, Први основни суд у Београду је одредио притвор према окривљеном С.Ј.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРАЂЕ У МУЗЕЈУ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ: Ноћни чувар одговара за украдени бодеж

Фото М.Анђела

Током истраге испитан је велики број сведока, прикупљена је документација те извршен увид у снимке камера, након чега је Прво ОЈТ у Београду, подигло оптужни предлог против С.Ј. због постојања оправдане сумње да је радећи као ноћни чувар – обезбеђење у Музеју примењене уметности, дана 27.07.2019. године из збирке метала одузео бодеж који је израђен од челика – месинга, посребрен бакелит, после 1918. године у Краљевини СХС и представља предмет који има статус културног добра.

Имајући у виду да је у кривичној пријави наведено да је у периоду током јула и августа месеца 2019. године нестао део збирке метала,  41 предмет,  а да је након детаљне истраге и у сарадњи са СБПОК- ом и представницима музеја тужилаштво прикупило доказе само за бодеж који је израђен од челика – месинга, посребрен бакелит, после 1918. године у Краљевини СХС , СБПОК-у је поднет додатни захтев за прикупљање потребних обавештења. Наиме од СБПОК-а се захтева да настави са откривањем и других извршиоца и узврђивање њихових идентитета, тачније на расветљавању и утврђивању околности под којима су нестали наведени предмети. Када Министарство унутрашњих послова предузме све мере и радње везане за захтев и достави тужилаштву нову пријаву, тужилаштво ће у том поступку спровести истрагу и донети одлуку, о чему ће такође јавност бити обавештена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)