ОД НЕМАЦА СЕ ЧЕКА ДОКУМЕНТАЦИЈА: Ни после 18 месеци од пљачке јувелирнице у Диселдорфу није окончана истрага

Н. БИЈЕЛИЋ

27. 06. 2022. у 08:51

ОДЛУКОМ Посебног одељења Вишег суда у Београду, Александру Јакшићу (52) и Сретену Шкундрићу (53), осумњиченима да су 14. децембра 2020. опљачкали јувелирницу у Диселдорфу, продужена је мера забране напуштања територије Србије.

ОД НЕМАЦА СЕ ЧЕКА ДОКУМЕНТАЦИЈА: Ни после 18 месеци од пљачке јувелирнице у Диселдорфу није окончана истрага

Полиција одвози кола после пљачке, Фото Принтскрин

Јакшићу је наложено да се сваког 1. и 15. у месецу јавља у Полицијску станицу Земун, а Шкундрићу у Мионици.

Они су ухапшени у Београду недељу дана након што су, како тврди Тужилаштво за организовани криминал, починили пљачку, а лисице на руке тада су стављене и познатом београдском златару Небојши Бојовићу и његовом колеги Небојши Стругару.

Истрага, која је започела пре 18 месеци, како сазнајемо и даље траје. Према информацијама које смо добили, ТОК је путем међународне правне помоћи затражио од Немаца да им се достави одређена документација, која им још није стигла. Како су "Новости" објавиле пре годину дана, према незваничним информацијама, наши истражни органи су, између осталог, затражили да се утврди да ли на месту пљачке постоје неки ДНК трагови пљачкаша, што би умногоме помогло у расветљавању читавог овог случаја.

Према тврдњама ТОК, Јакшићу и Шкундрићу је у извршењу кривичног дела за које се терете, помагао засада непознати мушкарац. Немачки медији су пренели да су аутомобилом "опел вектра" пљачкаши, за које се тврди да су припадници "Пинк пантера", улетели у Тржни центар у Улици Кенигсејл и полупал излог. Искористивши хаос који је настао, покупили су 41 сат марке Breguet, али и једну наруквицу из витрина и побегли. Њихова вредност процењује се на око три милиона евра.

Како је након хапшења у Београду саопштило Тужилаштво, Стругар, који је означен као организатор групе, по претходном договору са Бојовићем, организовао је Шкундрића и Јакшића и они су се, према пријави, у децембру 2020. упутили ка Немачкој, одакле су се вратили недељу дана касније. Полиција је, према саопштењу, привела Стругара када је седам сатова предао Бојовићу ради даље продаје и од кога су они одузети. На Стругаревој руци, како се тврдило, био је један сат, док су претресом његовог стана пронашли још 33 комада.

Сва четворица осумњичених пуштена су из притвора након шест месеци, пошто у том року није била окончана истрага и подигнута оптужница.

По изласку из притвора Бојовић је дао интервју у којем је, између осталог, навео да му је сатове дао један пријатељ, како би утврдио њихову аутентичност. Казао је да је ухапшен на путу, где је требало да их анализира, после чега би му издао сертификат. Да су сатови нерегуларни, како каже, сазнао је у притвору.

- Не бих ризиковао репутацију и каријеру без иједне мрље због неке робе која је из нерегуларног дела. Шест месеци сам био у притвору, а сада се браним са слободе иако сам недужан, али верујем да ће правда победити - рекао је Бојовић.

САТОВИ ВРАЋЕНИ ВЛАСНИКУ

ДРЖАВНО тужилаштво из Диселдорфа је наложило да се сви пронађени сатови врате власнику и, након свих истражних радњи које су обављене у Србији, то је и учињено пре око годину дана - наводи извор "Новости". - У том смислу, јувелирница је обештећена, односно није ни на каквом губитку. И да ти сатови нису никада пронађени, они су осигурани, тако да свакако не би трпели штету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉ: Шта разликује Бориловића од масовних убица из Јабуковца и Велике Иванче