ВЕЉА ИСКЕШИРАО 100.000 € ДА СПРЕЧИ СВОЈЕ УБИСТВО: Детаљи из оптужнице о наводним припремама за ликвидацију вође криминалне групе

Е. Х.

19. 08. 2021. у 09:00

ЈЕДАН од вођа београдске криминалне групе, испоставе "кавачког клана", Вељко Беливук требало је да буде убијен из снајперске пушке у мафијашкој сачекуши у Београду, јуна прошле године.

ВЕЉА ИСКЕШИРАО 100.000 € ДА СПРЕЧИ СВОЈЕ УБИСТВО: Детаљи из оптужнице о наводним припремама за ликвидацију вође криминалне групе

Скриншот

Он је о томе, преко заштићене апликације "скај", причао са, како се сумња, својим најближим сарадником Марком Миљковићем, док се овај у болници опорављао од короне. Наводно, Беливук је морао да "искешира" 100.000 евра како би добио све информације и то од човека који је био део плана за његову ликвидацију. У све то уплео је и Александра Глигоријевића Пукија, кога су потом брутално убили.

У оптужници, коју је 30. јула подигло Тужилаштво за организовани криминал, дати су детаљи овог случаја. Поред осталог, наводи се да је Александар Глигоријевић усмрћен, јер је наводно одавао сазнања о кретању и плановима Вељка Беливука и Марка Миљковића, али је и, како су ова двојица сумњала, "планирао да са припадницима супарничке навијачке и криминалне групе" убије Беливука снајперском пушком.

Глигоријевићу су у апликацији "скај" дали надимак: "Ронин". Интересантно, али у јапанској историји, самураји који би изгубили господара или би постали бандити, добијали су назив "ронин".

Вељко Беливук се 13. јуна 2020. године дописивао са непознатом особом преко "скаја", а сумња се да је реч о Миљковићу, који је комуницирао из болесничке постеље:

- Брате... овај ме наместио ... ако све ок буде, за пар дана иде у кланицу... ево је пушка, сада ми је донео Ронин ... Овај из Оџака... да са Трајком и Стојкетом... него је схватио о коме се ради, тј. где треба да нас ради и решио да нам прода причу за 100 сома... и да убијем овог Весковића и он је сигуран... Синоћ је виђен са тим Трајком... желудац ме боли...

Из комуникације која се одвијала добрих два и по сата, Беливук не помиње име човека "који им је продао причу", али тврди да је извесни Весковић, наводно, био задужен да га убије. Према незваничним оперативним сазнањима полиције, постоји вероватноћа да је поменути Весковић пореклом из Црне Горе, као и то да се извесно време крио у Босни и Херцеговини.

Беливук се у једном моменту састао са "тајанственим човеком" коме је дао новац за "причу":

- Псето ми донело пушку на ноге и тапше ме по рамену ... ма не питам то ја ништа, није ми он признао то, друг мој видео Ронина и Трајка синоћ око 12, а он ми послао у 12.55 поруку да ноћас да морамо да се видимо. Договорио сам да иду у уторак Ронин и један наш да нам Ронин покаже где је Весковић и онда кланица...

Миљковић, како се сумња, све време умирује Беливука и помаже му да смисле начин како да намаме Ронина, коме иначе не верују. У овим транскриптима, међутим, није најјасније да ли је он тај човек који је "продао" причу, али је извесно да је Глигоријевић донео снајпер Беливуку, из ког је наводно требало да буде убијен.

- Донео ми пушку идиот, ја и даље не верујем... има и пригушивач. Каже Хел (осумњичени Небојша Јанковић, прим. аут.) да је цев одлична, пакована пушка, цев је брука и механизам, али је оптика к...ц. Видећемо кад га спакујемо, шта да радим, даће шифру "Скаја" па лагано... Дао сам им озвучен ауто синоћ, не могу да дочекам да га удавим!

За убиство Александра Глигоријевића Пукија 16. јуна 2020. године, навијача Партизана, који је био близак "Принципима", али и Беливуку и Миљковићу, осумњичено је укупно седам особа. Поред Беливука, на оптужници су и браћа Милош и Марко Будимир, Владе Драганић, Никола Спасојевић, Небојша Јанковић и Срђан Лалић. Нема Миљковића, као у остала четири злочина, јер је боловао од ковида.

Партизановац из Оџака намамљен је причом о продаји наркотика. Отет је, убијен и раскомадан у кући страве у Ритопеку. На његовом телу, на леђима, неко од окривљених је ножем урезивао реч: "ИЗДАЈА". Све је уредно фотографисано и слато преко "скаја" Марку Миљковићу.

По свему што се зна, припадници ове криминалне групе нису успели да дођу до фамозног Весковића. У оптужници се не разјашњава ни ко су "Трајко и Стојке" које помиње Беливук. Наводно, полицијски оперативци, као и тужиоци, који су радили на овом предмету (Младен Ненадић и његова двојица заменика Саша Иванић и Зоран Бабић) имају индиције о коме је реч.

- Све се ово дешава неколико месеци после убиства у атинском ресторану, јануар 2020, када су ликвидирани Игор Дедовић и Стеван Стаматовић, готово сам врх "шкаљарског клана" - наводи саговорник "Новости", близак истрази. - Дедовић је веома био близак са овим Трајком. Ми знамо о коме је реч. Њих двојица су заједно учествовала у финансирању набавке кокаина и кријумчарењу великих количина из Јужне Америке ка Европи.

Још тада се, како прича наш саговорник, наговештавало да су злочин у Атини починили Беливук и његови "војници". Као извршиоци помињани су Љубомир Лаиновић и Никола Вушовић, Џони са Врачара и још двојица. Лаиновића су касније они убили у Шпанији, јер је "много брбљао".

- Полицијске индиције и посредна сазнања говоре да је могуће да кад говори о Стојкету, Беливук мисли на Стојкета из Раковице, на кога је пуцано септембра 2017. године у Шпанији, у Барселони - наводи наш извор из истраге. - Оперативни подаци који су добијени и од шпанске полиције, наговештавају да иза овог покушаја његовог убиства стоји Никола Вујошевић Џони. Та пуцњава још није расветљена. Стојке је означен као неко ко је у то време био близак са "шкаљарским кланом".

Иако погођен у главу, овај Београђанин је успео да преживи и опорави се. Демантовао је у медијима да је повезан са било којим кланом из Црне Горе, тврдећи да нема везе са "шкаљарцима" и да је у њега пуцала гњида, која се уплашила и поред два пиштоља.

Да ли су Тројке и Стојке, како је сумњао Беливук, односно како му је "продата прича" за 100.000 евра, заиста умешани у организацију и планирање његове наводне ликвидације, можда ће бити разјашњено током предстојећег судског поступка. До тада остају сумње да ли је такав план заиста постојао или су Беливук и Миљковић тако себи дали за право да убијају оне за које процене да им стоје на путу.

ПАЛИО ОСТАТКЕ ТЕЛА И ГАРДЕРОБЕ

ПРЕМА тврдњама неких оптужених, чији се искази наводе у оптужници, никада, ни једној жртви, нису сечене уши, језик, док су биле живе. Масакрирање тела уследило би кад их убију или када премину од батина. Уклањали би трагове тела, млевењем у индустријској машини. Стављали би остатке у џакове:

- Џакове су одвозили километар, два, што даље, до Дунава. Онај који улази у воду обуче рибарско одело. Веже се струк конопцем, други крај конопца држи Боске (осумњичени Драганић прим. аут.) да овог струја не повуче. Тај у води иде што дубље са џаком. Кад види да више не може, скалпелом исече дно џака и што даље од себе истресе садржај у воду.

Сведоци су и испричали и да је остатке тела и гардеробу жртава лично палио Вељко Беливук.

Фото: Н. Скендерија

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА СМАКНУЋЕ ДАМИРА ХОЏИЋА И АДИСА СПАХИЋА

ЦРНОГОРСКА полиција поднела је Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против Вељка Веливука, Марка Миљковића, Небојше Јанковића и црногорског држављанина Ж.Р. због сумње да су 14. октобра прошле године убили двојицу Барана Дамира Хоџића и његовог шурака Адиса Спахића.

Сумња се да је критичног дана Ж.Р. намамио Хоџића да дође у Спуж, надомак Даниловграда, како би се видели. Претходно су Беливук, Миљковић и Јанковић, нелегално ушли у Црну Гору и дошли до куће Ж.Р. Беливук је одмах око 15.00 часова убио Хоџића, пуцајући му у главу, а Миљковић и Јанковић су физички насрнули на Спахића, везали га, као и Милета Радуловића, званог Миле Капетан, који је био са њима у друштву. Истог дана Спахић је убијен.

Миле Капетан је пребачен на другу локацију.

- Брате, Земо и Хел и сви су добро одреаговали, то не може уопште да се коментарише, свако је хвато свог, мени је запао "Касап", "Кратос" је хвато "зета", "Хел" је хвато Милета... То што је "Касап" имао утоку и потегнуо, брате то нико није могао да очекује и то није могло да се промени и не може да се исправи, то никако брате, ја уопште нисам хтео да ризикујем, ми смо се тако договорили сами без обзира шта сте ви рекли ту у групи, ако се види и потегне одмах се пуца. Брате то нема шта ту да се правдамо - снимљена је Беливукова порука преко "скаја".

Након извршеног тешког убиства Хоџића и Спахића, тела су закопали на непознатој локацији. Трагове крви на зидовима су уклонили прањем,а променили су и подове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)