УХАПШЕНО ОСМОРО, ПРОТИВ 14 КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ: Прањем новца, утајама и злоупотребама оштетили буџет за 4,27 милиона динара

Танјуг

17. 06. 2021. у 17:21

Инспектори Пореске полиције и припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су у Нишу осам људи, а против 14 особа су поднете кривичне пријаве због сумње да су као саучесници починили кривична дела пореске утаје, прања новца и злоупотребе положаја одговорног лица.

УХАПШЕНО ОСМОРО, ПРОТИВ 14 КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ: Прањем новца, утајама и злоупотребама оштетили буџет за 4,27 милиона динара

Фото: Д. Н.

Они су, како се се наводи у саопштењу Пореске управе, на тај начин оштетили републички буџет за више од 4,27 милиона динара и противправно прибавили више од 30 милиона динара.

У периоду од марта прошле до јануара ове године, један од осумњичених је као одговорно лице привредног друштва из Београда у пословној документацији и пореским евиденцијама, приказао лажне рачуне о промету услуга од око 25 милиона динара.

Затим је ПДВ исказан у тим рачунима од 4,27 милиона динара, неосновано искористио као претходни ПДВ са правом на одбитак, чиме је умањио своју пореску обавезу за исти износ.

Исти осумњичени је такође, по основу лажних рачуна, више пута преносио новац на текуће рачуне два привредна друштва, које је потом њихов стварни власник са још једном особом и уз помоћ још 11 људи пренео на текуће рачуне физичких лица.

На крају је новац подигнут у готовини, чиме су почињена кривична дела злоупотребе положаја одговорног лица и прања новца и прибављена противправна имовинска корист већа од 30 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)