Фељтон

Путовање до светског врха - Горан Паскаљевић (1947-2020)

Наш легендарни редитељ и сценариста, маестро који је био заљубљен у филм, како га описују колеге из земље и иностранства, преминуо је 25. септембра у болници у Паризу, и од њега се ових дана опраштају бројни поштоваци у земљи, региону и у Европи.

Текстови

Кристин, заувек

Кристин, заувек

ПОСЛЕДЊА клапа животног филма нашег легендарног синеасте Горана Паскаљевића изненада је "пала" 25. септембра, а његових 18 играних филмова који су му донели светске награде, славу и поштовање остају за њим као знак поред пута којим је прошао и он и људи о којима је причао.

04. 10. 2020. у 19:00

ТЕРЕТ ЗАБРАНЕ: Цензурисан већ на другој години студија

ТЕРЕТ ЗАБРАНЕ: Цензурисан већ на другој години студија

ПРВИ филм нашег легендарног синеасте Горана Паскаљевића, "Пан Хрстка", кратки документарац који је у оквиру студентских вежби снимио 1969, на другој години студија на академији у Прагу, био је цензурисан.

02. 10. 2020. у 17:22

БЕОГРАД И НИШ: До 16. године живот се одвијао између два града

БЕОГРАД И НИШ: До 16. године живот се одвијао између два града

МОЈ живот се до 16. године одвијао на релацији Београд - Ниш. Родитељи су ми били разведени, па сам одрастао у Нишу, код бабе и деде по оцу, и са њима сам имао врло срећно детињство. Моји доласци у Београд код родитеља били су везани за два ћошка - за угао Влајковићеве улице и Косовске..., говорио је о свом животу наш легендарни редитељ и сценариста Горан Паскаљевић, који је 25. септембра у Паризу отишао међу небеске великане.

01. 10. 2020. у 08:36

ВИТЕЗ ФИЛМА: Најдража су признања која долазе од публике

ВИТЕЗ ФИЛМА: Најдража су признања која долазе од публике

ЛЕПО је и важно примити награде када су оне високе и угледне, и пуно ми значи што сам их добио. Али за сваког филмског аутора који искрено воли седму уметност ипак су најдража признања која долазе од публике, поготово оне интернационалне, јер ми филмове превасходно правимо за гледаоце, говорио је Горан Паскаљевић.

30. 09. 2020. у 08:22