ЈЕФТИНА СТРУЈА НЕ ПОЧИЊЕ СВУДА У ИСТО ВРЕМЕ: Ово су трикови који ће вам помоћи да смањите рачуне

Novosti online

20. 05. 2021. у 18:26

ВЕЋИНА домаћинстава у Србији се труди да велике потрошаче користи само када је повољнија тарифа, односно када „почне јефтина струја“.

ЈЕФТИНА СТРУЈА НЕ ПОЧИЊЕ СВУДА У ИСТО ВРЕМЕ: Ово су трикови који ће вам помоћи да смањите рачуне

Фото: Депоситпхотос

Током тих сати цена струје је чак четири пута нижа, а Србија је подељена у више зона, односно сатница ове повољније струје није свуда иста.

Електродистрибуција је овај вид продаје електричне енергије увела како би се потрошња уједначила током дана и ноћи, а тиме смањило опретећење система. Како овај прелазак са „јефтине на скупу струју“ не би био изненадан, јефтина тарифа не почиње и не завршава свуда у исто време.

Србија подељена у 3 зоне

На подручју Београда сигнал за промену тарифа на бројилима шаље се аутоматски даљинским путем из командног центра дистрибуције и нижа тарифа примењује се од 24.00 до 8.00 часова сваког дана без обзира на сезонске промене у рачунању времена, нерадне дане, државне или верске празнике.

С обзиром да се сигнал за промену тарифе шаље аутоматски, не постоји могућност да се у се у доба ниже тарифе примењује скупља.

За подручје Војводине нижа тарифа примењује се у интервалу од 23.00 до 7.00 часова.

У Централној Србији корисницима електричне енергије струја по нижој тарифи обезбеђена је у трајању од 22.00 до 6 сати ујутру.

Тренутак почетка и завршетка јефтине тарифе нема никакве везе са подешавањем или баждарењем електричног бројила, већ се почетак јефтине тарифе дефинише сигналом који даљински стиже из командног центра електродистрибуције.

Ако нисте сигурни у колико тачно сати почиње јефтина тарифа код вас, постоји једноставан начин да то утврдите. Ако је реч о двотарифном бројилу, оно има два бројчаника и региструје потрошену струју по вишој и нижој тарифи.

Стрелица на бројилу или бројчана ознака 1 или 2 означава коју тарифу бројило региструје. Ако је стрелица усмерена нагоре, ка броју 1, значи да трошите скупу струју, обрнуто означава јефтину тарифу. Код дигиталних мерача постоји ознака Т1 и Т2. Ако је стрелица на дисплеју усмерена ка ознаци Т1, то значи да је тренутно активна скупа тарифа, док Т2 означава јефтину.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УЖАС НА ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Дечака (8) напало неколико ајкула - чуо сам вриштање, било је много крви