АУТО-ПУТ ДА СЕ ЗОВЕ ПО БАЛАШЕВИЋУ? Љубитељи музике предлажу преименовање саобраћајнице Београд - Загреб, "Путеви Србије" нису надлежни

З. Р.

23. 04. 2021. у 11:00

ПОСЕТИОЦИ друштвених мрежа пре неколико дана били су изненађени када су видели да је ауто-пут за Загреб назван по по чувеном Ђорђу Балашевићу. То су показивале фотографије зелених путоказа са именом и презименом недавно преминулог кантаутора.

АУТО-ПУТ ДА СЕ ЗОВЕ ПО БАЛАШЕВИЋУ? Љубитељи музике предлажу преименовање саобраћајнице Београд - Загреб, Путеви Србије нису надлежни

Архива

Кренуле су салве подршке и похвала за овај чин, али испоставило се да је у питању само предлог једног од фанова и да је слика "прекрштеног" пута само пуста жеља.

Не постоји чак ни јасно дефинисана процедура која би могла да доведе до тога да некадашњи ауто-пут "Братство и јединство" понесе име познатог кантаутора. Иницијатива са друштвених мрежа није довољна, а у Јавном предузећу "Путеви Србије" кажу да они нису адреса за промену имена коридорима.

То није у надлежности "Путева", па у овом предузећу не знају ни која би била процедура за преименовање. Они као називе саобраћајница користе искључиво ознаке државних путева првог и другог реда, као и европске ознаке за путеве, попут Е-70 или Е-75.

Идеју за промену имена ауто-пута који повезује српску и хрватску престоницу дао је Мики Јанић.

- Засад не постоји званична иницијатива, али имајући у виду каква је громада од човека био Ђоле, сматрам да је сасвим примерено да нешто велико и моћно понесе његово име - објашњава Јанић. - Зато сам дао ово, као врсту предлога за размишљање.

Стручњак за саобраћај Милан Божовић напомиње да имена коридора по јавним личностима могу имати само локални значај, док су пресудне међународне ознаке, које важе за све ауто-путеве.

- Ти називи су уписани у међународним мапама и они се не могу мењати - објашњава Божовић. - Ми имамо "Милоша Великог", и тако га зовемо, али у међународном саобраћају он и даље има исту ознаку као Коридор 11, односно Е-763.

Пут који повезује Београд и Чачак, а у будућности би требало да досегне све до Црне Горе, носи име српског кнеза Милоша Обреновића. С обзиром на то да ова модерна саобраћајница пролази кроз устанички крај и повезује га са српском престоницом, надлежни нису имали много дилеме око избора имена. Никада није саопштено да ли је на основу неке уредбе Владе Србије или неког другог акта на таблама освануло име Милоша Великог.

ПУПИНОВ МОСТ

СИТУАЦИЈА са именовањем улица и објеката у градовима је другачија, јер у локалним самоуправама постоје комисије које одлучују о именовању улица, тргова, као и грађевина. Градско веће Београда тако је донело одлуку да се мост који спаја Земун и Борчу носи име нашег славног научника Михајла Пупина, а потврдили су је и одборници.

ВУК ЖУГИЋ, ДУГОГОДИШЊИ ДИРЕКТОР КУЛТУРНОГ ПРОГРАМА САВА ЦЕНТРА

СВАКА ИНИЦИЈАТИВА ДОБРОДОШЛА

ДУГОГОДИШЊИ директор културних програма Сава центра Вук Жугић био је велики Балашевићев пријатељ.

Архива

- Треба са поштовањем и уважавањем чути сваку иницијативу везану за сећање на њега - каже, за "Новости", Жугић. - Толико емоција је оставио за све нас. То је оно најважније и највеће. Реакција после његовог одласка горе је најлепши одговор на то шта нам је Ђорђе Балашевић значио. Много је иницијатива и идеја о томе како његово име памтити. Ја мислим да је највеће оно што је у свима нама.

Упитан шта му се чини, како би Ђоле реаговао на такву идеју, Жугић искрено каже:

- Не знам. Он је био диван, скроман човек. Мислим да су му, такође, највише значиле наше емоције. Оставио нам је најлепше песме, и поруку да ходамо усправно.

Вук је, вели, управо јуче ујутру мислио на Ђолета.

- Видео сам један кишобран који ми је поклонио. Направљен је од дрвета. С једне стране личи на кишобран, а с друге је као цвет - делови личе на латице детелине. Доноси срећу и чува те од невоље. (М. Ћ.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)