КАКВА ЋЕ БИТИ ЦЕНА ГОРИВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Ево шта је важно да произвођачи ураде

Е.Б.Т.

19. 04. 2021. у 16:15

УКОЛИКО до краја године произвођачи сирове нафте одреагују и успоставе баланс са адекватном потражањом бензина и дизела, у том случају ће доћи и до нормализације и стабилизације цене горива.

КАКВА ЋЕ БИТИ ЦЕНА ГОРИВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Ево шта је важно да произвођачи ураде

Д. Балшић

Не очекују се већа искакања, али Србија не може да утиче на цене пошто зависи од увоза нафте. Ово је данас изјавио помоћник министрке енергетике задужен за нафту и гас Саша Стојановић.

Накнаде које улазе у цену нафтних деривата, како истиче, имају своје добре стране, нужне су, а  Србија захваљујући томе има веома квалитетно гориво и подстиче енергетску ефикасност.

- Када је реч о накнади за мониторинг квалитета горива коју обрачунавају произвођачи и увозници горива, њена последица је да Србија има висококвалитетно гориво које не заостаје по квалитету за горивом у земљама ЕУ – истакао је Стојановић. - Од 2014. године наша земља маркирањем горива преноси гориво из сивих у легалне токове и на тај начин, држава је  приходовала у буџет 400 милиона евра. Тако да је та накнада, коју обрачунавају произвођачи и увозници, више него оправдана.

Накнада за енергетску ефикасност, која се обрачунава од прошле године, како наводи, представља део средства који ће се у виду подстицаја исплаћивати грађанима за смањење потрошње енергије у становима.  Поводом честог питање да ли ће на тржишту нафте доћи до поскупљења, он каже да  се за то не могу дати пројекције, јер политика цена у Србији зависи од увоза и цена нафте на светком тржишту.

- Од октобра цена нафтних деривата расте и тај пораст је до 80 одсто на светском тржишту, док је цена нафте у Србији скочила само за девет до 11 одсто - истакао је Стојановић. - До тога је дошло зато што сада постоји већа тражња због повећаних привредних активности на светском нивоу.  Земље ОПЕК - а смањиле су понуду нафте на тржишту и  зато је дошло до поскупљена. Србија, самим тим, не може да избегне то поскупљење. Такође, када коментаришемо цену деривата у нашој земљи, треба имати у виду да је просечна цена нафте за барел са 42,60 долара скочила на 69 долара, што је поскупљење од 17 долара.

Он додаје да не треба сметнути с ума, да је прошле године дошло до значајног снижења цене нафте, која је имала рекордни минимум током пандемије. На тржишту је, како наводи, долазило до поремећаја који су се манифестовали повећањем цена у крајњој малопродаји.

- Уколико до краја године произвођачи сирове нафте одреагују и успоставе баланс са адекватном потражањом деривата нафте односно бензина и дизела, доћи ће у том случају и до нормализације и стабилизације цене горива - оценио је Стојановић. – Зато се очекују већа искакања, али  Србија не може да утиче на цене пошто зависи од увоза нафте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕКОРД У ПОСЛЕДЊА ДВА МЕСЕЦА: Цене пшенице скачу након забране извоза у Индији