СЛИКА БУБЕ ПОДИГЛА БУРУ: Ево шта треба да урадите ако у производу пронађете нешто слично

Е. Б. ТАЛИЈАН

04. 02. 2021. у 10:51

ЦРВЉИВА чоколада, бубашваба у мусли штанглици, инсекти у сиру или кексу, само су неки од примера који су непријатно изненадили српске потрошаче претходних година.

СЛИКА БУБЕ ПОДИГЛА БУРУ: Ево шта треба да урадите ако у производу пронађете нешто слично

Фото NS uzivo.rs

Последњих дана јавност је узбуркало откриће пресоване бубе у ишлеру са еурокремом, производу компаније "Свислајон". Када се потрошачу деси да у храни пронађе и неки од ових нежељених састојака, треба да сачува амбалажу на којој се види лот и доказ о куповини. То саветује Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије.

- Купац то треба да слика и пријави надлежној инспекцији како би они утврдили све околности и где је дошло до пропуста - објашњава Алфировић. - Инспекција не поступа само по пријави, може и по службеној дужности, ако постоје индиције да је дошло до проблема у процесу производње.

Купци се у оваквим систуацијама углавном не обраћају надлежним установама, већ своје искуство деле на друштвеним мрежама. Зато их надлежни органи стално позивају да им достављају пријаве.

- Прошле године поднето је 135 пријава потрошача које су се односиле на прехрамбене производе биљног порекла, а у 31 случају је потврђено да је купац био у праву - наводе у тој инспекцији. - Имамо јасно успостављене процедуре које се односе на пријаве потрошача, засноване на процени ризика и документовању проблема. Сваки производни погон се контролише у складу са процењеним ризиком.

Они објашњавају да пријава која је заснована на производу из начетог оригиналног паковања отежава поступак и доказивање на суду, који заузима став да то не може бити валидан доказ о контаминацији производа. С друге стране, за пољопривредну инспекцију, како истичу, то је довољан знак да нешто није у реду у процесу производње. Они наводе да контролом у погону трагају за могућим местом контаминације и тек уколико ту утврде неправилности предузимају мере и подносе пријаве.

У јавности је лане одјекнула вест да су у чоколади познатог домаћег произвођача пронађени црви. Пре неколико година се у штанглици "бонжите" осим муслија, нашла и бубашваба. Због тог случаја је председник НОПС-а, Горан Паповић, завршио на суду зато што је о проблематичном производу обавестио јавност. Приватну тужбу против Паповића, тешку 10 милиона динара, подигло је предузеће "Раваница", произвођач "бонжите". У првостепеном поступку Паповић је био осуђен, јер је суд оценио да је тој фирми нанео штету. Међутим, на вишој инстанци је ослобођен, јер је утврђено да његова намера није била да оштети предузеће, већ је радећи свој посао обавестио јавност како би заштитио потрошаче.

ПРОИЗВОЂАЧ ПРИЈАВЉУЈЕ

ЗАКОН обавезује произвођача, уколико нешто није у реду са производом, да га повуче из продаје и да о томе обавести надлежни орган. Уколико инспекција утврди да постоје неправилности и опасност по здравље потрошача, она, такође, произвођачу одређује забрану промета производа и опозив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)