СТАНАРИ СЕ ЖАЛЕ НА УПРАВНИКЕ: Суду части ПКС током прошле године стигло 137 пријава на рад професионалних председника зграде

М. Станојковић

02. 02. 2021. у 11:36

НЕЗАДОВОЉСТВО станара стамбених зграда професионалним управницима у 137 случајева током прошле године завршило се пресавијањем табака. Толико притужби на рад "руководиоца" вишеспратница током протекле године стигло је Суду части Привредне коморе Србије, а имена само четири управника "црвенела" су се на табли због кршења кодекса. Ипак, то је једино што их је снашло, јер због непрофесионалног понашања лиценцу досада није изгубио ниједан управник у Србији.

СТАНАРИ СЕ ЖАЛЕ НА УПРАВНИКЕ: Суду части ПКС током прошле године стигло 137 пријава на рад професионалних председника зграде

Илустрација / Фото Depositphotos

Најгласнији у примедбама на рачун управника били су Београђани, који су највише придиковали да њихов управитељ није од поверења - да се не јавља или несавесно ради посао за који је плаћен. У осталим градовима земље спорадично су се станари одлучивали да осим слања мејла са замеркама на адресу фирме за професионално управљање, иду и корак даље до виших инстанци.

- Највећи број пријава поднето је из Београда, око 70 одсто - наводи Миладинка Бодрожић, тужилац Суда части. - Следе Нови Сад са седам пријава, Крагујевац са четири, Панчево, Крушевац, Краљево, Суботица, Јагодина са по три пријаве. Као и други градови попут Ниша, Ваљева, Ковина, Параћина, Зајечара, Неготина, Чачка...

Према подацима Привредне коморе, у предметима у којима је покренут поступак и одлучивао Суд части, у два случаја због понављања повреда кодекса изречена је јавна опомена на интернет страници ПКС.

- У два случаја је Суд изрекао јавну опомену објављивањем на Управном одбору ПКС, а у осталим случајевима само су добили опомену због олакшавајућих околности, јер су први пут кажњени - наводи Бодрожић. - Суд части није доносио одлуке којима је утврђена тежа повреда пословних обичаја и морала, односно за непреузимање радњи у циљу отклањања опасности по живот и здравље људи, необезбеђивања сигурности зграде, неоправдано одбијање послова који се добијају кроз принудну управу.

У образложењу станари су најчешће истицали повећање накнаде за професионално управљање без одлуке стамбене заједнице и избегавање подношења извештаја о раду. И на адресу Удружења професионалних управника Србије стизале су жалбе на поједине њихове чланове.

- Стижу нам повремено пријаве, највише на договоре о инвестиционим радовима - каже Радован Трифунов из Удружења. - Жале нам се и да им управници не одговарају на позиве, мејлове. А понекад су и неосноване притужбе, јер станари траже нешто што није у надлежности управника.

Ипак, многи станари приликом одлучивања за неког управника, интерент страницу ПКС ретко посећују, па "означеног" управника због пропуста ретко да могу унапред да препознају, пре него што му повере зграду на управљање и са њим склопе уговор.

ЈОШ СЕ ПРИЛАГОЂАВАЈУ

ПРИЛИКОМ доношења одлуке да ли ће казнити професионалног управника, Суд части руководио се и тиме да је реч о младој професији, за коју је, како наводе у Привредној комори, потребан период прилагођавања.

- На неки начин ће тек пракса Суда части и државних судова утврдити модел исправног деловања управника. Често, станари не долазећи на седнице, односно не обезбеђујући кворум и нередовним плаћањем обавеза, делимично утичу на поступање професионалних управника - објашњавају у ПКС.

"ОБРИСАНИ" ЗБОГ ПОЛИСЕ

НИЈЕДАН управник није изгубио лиценцу због непрофесионалног односа, али је њих 150 изгубило право на рад због недостављања важеће полисе осигурања. Због овог пропуста, избрисани су из регистра и онемогућено им је да се баве овим послом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДРЖАВА ДАЈЕ ЈОШ 100 ЕВРА Мали: Од поноћи се пријавило 1.300 нових младих људи за државну помоћ