РАКИЈИ И СИРУ ОТВОРЕНИЈИ ПУТ: Руска Дума ратификовала споразум о слободној трговини ЕАЕУ и Србије

Ј. Субин

27. 10. 2020. у 09:14

РУСКА Дума ратификовала је споразум о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и Србије. Када буду и остале земље чланице ставиле параф на овај документ, наша земља ће почети са бесцаринским извозом договорене квоте за 2.000 тона цигарета, 87.500 литара вињака и 400 тона полутврдог крављег сира.

РАКИЈИ И СИРУ ОТВОРЕНИЈИ ПУТ: Руска Дума ратификовала споразум о слободној трговини ЕАЕУ и Србије

Олакшан извоз

Иначе, овај споразум је потписан у Москви пре годину дана, а у документу се наводи да се либерализује међусобна трговина, у складу са одредбама споразума и правила Светске трговинске организације. Да би био валидан, треба да га ратификују све државе ЕАЕУ. Надлежни у Министарству трговине, надају да би то могло да буде током следеће године.

- Информација која је стигла из Москве је изузетно важна, јер је Србија то ратификовала у фебруару ове године и остало је да то ураде и друге земље чланице ЕАЕУ - испричала нам је Јагода Лазаревић, помоћник министра трговине за билатералну економску сарадњу. - Најбитније да је ратификовала Русија, јер је она наш партнер и најважнија држава у овој унији. Верујемо да ће остале земље ускоро потписати, јер се чекало на Москву.

Садашњи извоз иде на основу постојећег договора са Русијом, Белорусијом и Казахстаном. Али због олакшица које смо добили, било би добро да се што пре почне са применом, јер ће то значити и бољу могућност за српске извознике.

Споразум подразумева и да ће све стране сарађивати и размењивати информације о стандардима, техничким прописима и надзору тржишта. То укључује акредитацију, испитивање и сертификацију. А све је важно како би се спречило појављивање било каквих техничких препрека у тровини. Осим тога, предвиђено је увођење електронског система за пружање сертификата о пореклу робе током царињења.

ДИСБАЛАНС

СА Русијом имамо и велики дисбаланс јер из ње увозимо цигарете, без царине, а истовремено наше домаће цигарете се извозе уз високу стопу царинског оптерећења. То ће сада бити промењено, а добро ће проћи и произвођачи воћних ракија и вињака у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКАНДАЛ НА РОЛАН ГАРОСУ! Зверев болује од неизлечиве болести, а у Паризу му забранили да прими терапију