У Србији под органским производима мање од један одсто земљишта, у Аустрији - 20
У СРБИЈИ је под органским производима мање од један одсто пољопривредног земљишта, што је веома мало.
Фото Пијаца ПГ
Иначе, у неким развијеним земљама, као што је Аустрија, тај проценат креће око 20. Тек неких 7.000, и то малих произвођача, се бави овом производњом.
Како је рекао Бранислав Ракетић, руководилац Групе за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде, органска производња ће бити све значајнија. Због тога је и ресорно министарство повећало субвенције, а направиће се и диверсификација, односно да подстицаји по хектару не буду исти за производњу свих врста органских производа.
- На тржишту се дешава да производи, који незадовољавају услове органске производње, продају као такви - истиче Ракетић. - То је озбиљан прекршај, који се највише догађа на зеленим пијацама. Са једном ИТ кућом биће направљена база за органску производњу, како би се заштитила и помогло потрошачима да роба која им се продаје, буде стварно органска. Колико је органска производња важна показује и податак о извозу ових производа. Он износи 25 милиона евра, а највише се извози у земље чланице Европске уније.
Према речима Ракетића, када је реч о производима са заштићеним географским пореклом, тренутно имамо 46 која су заштићена, на националном нивоу. А, ова производња, би у неким деловима Србије, могла да помогне у заустављању одласка људи. То тражи и већу количину сировина, како би могла да успе оваква производња.
- Имали смо рецимо случај да није било довољно млека са Старе планине за производњу пиротског качкаваља - напоменуо је Ракетић. - То би могло подстаћи неке људе да се више баве овчарством и остану у овом крају. Уз то, имамо и проблем са декларисањем хране. То је веома сложена тема, јер потрошачи, кроз декларацију желе да добију што више информација. А, сами произвођачи, не желе да открију баш све информације. Правилником којим је регулисано декларисање, прописана су и правила која морају да се поштују приликом оглашавања, када не смеју да се користе нетачне и непрецизне информације.
МЛАДИ
ПРОЈЕКАТ Будућност српске хране је пре свега окренута младима. Тако, Ракетић сматра да млади произвођачи, осим на примени савремених технологија, одговарајућем паковању производа и промоцији, раде на удруживању.
- Углавном је реч о малим произвођачима, сматам да је удруживање једини начин да они опстану на тржишту - нагласио је Ракетић.
Препоручујемо
"БИОФЕСТ" ДОНОСИ ЗДРАВУ ХРАНУ: У Суботици се одржава Фестивал органске производње
08. 10. 2020. у 14:04
СУКОБ НАМ ЈЕ ПРЕД ВРАТИМА Руте упозорава: Ми смо следећа мета Русије
РУСИЈА би могла да буде спремна да употреби војну силу против НАТО-а у наредних пет година, сматра генерални секретар НАТО-а Марк Руте.
11. 12. 2025. у 15:46 >> 16:40
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне
СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.
11. 12. 2025. у 16:22
"СТИГЛИ СРПСКИ ХУЛИГАНИ!" Аустријска полиција плаши грађане по улицама Граца због навијача Звезде
Штурм Грац и Црвена звезда играју утакмицу у Лиги Европе, а пред тај меч аустријска полиција је урадила нешто несвакидашње.
11. 12. 2025. у 16:15
Коментари (0)