СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, Шпаније, Албаније, а мање количине и из Македоније и Аргентине.

Коментари (29)

Sveta

08.08.2020. 10:21

Kao prvo: Obraćate se nama potrošačima a ne strukturi državne uprave od MZ do ministra. Mi potrošači kupujemo ono što nađemo u markete. Kao drugo: kako bi vi zaštitili beli luk da odstoji i do sčedeće setve? To niste napisali.Kao treće: izračunajte od otkupa, preko skladištenja, transporta do potrošača koliko naraste cena od 180 dinara. Kod nas su mnogi alavi na brzo bogaćenje pa im je svaka cena mala a kupci kao radnici imaju male plate. Šta da uradi kupac koji živi u dvosobnom stanu npr u Beogradu sa platom od 40.000 dinara? ako samo za režije daje mesečno 25.000 bez kredita......

Lela

08.08.2020. 11:35

@Sveta - Beli luk bez tretiranja u određenim uslovima može da dočeka sledeću setvu. To znam jer ga i ja sejem. A vi u Beogradu, naravno,niste Beograđani, već ste svi došli iz raznih sela,da ne upotrebom neku drugu reč,a sad se pravite građani. Rad seljaka ne cenite i sve vam je skupo,ali kada vi naplaćujete svoje usluge,onda biste da zaradite basnoslovan novac. A vi se vratite odakle ste i došli,pa da vidite kako je težak rad na njivi.

Ljiki

08.08.2020. 13:35

@Sveta - Pa, nego kome da se obraća? Naravno da potrošač ima ogroman uticaj, a isto tako i domaći proizvođači. Treba jednostavno kupovinu u supermarketima smanjiti na apsolutni minimum, a zemljoradnici bi mogli mnogo bolje da prodaju domaće proizvode kad bi prodavali direktno od kuće, tj. salaša. Vremenom bi ljudi , na obostrano zadovoljstvo i korist, navikli da kupuju direktno od proizvođača.

deda

08.08.2020. 10:58

Velika sramota i propust odgovornih.Uvoze beli luk,pasulj i druge namirnice koje mogu kod nas da se gaje.Neko se tu bogati a narod placa skupo te prizvode.Koliko ima neobradjene zemlje a koliko ima olosi koji sunjaju po gradovima i nerade nista.Sve ih pokupiti i zaposliti na njivama a ne da lencare i kukaju na drzavu i vladu.

Pera poštar

08.08.2020. 16:00

@deda - Kakvi "nadležni". Nije 1980-ta već 2020-ta. Nema nadležnih, nema komiteta, komisija. Nema čak ni GENEKSA. Ne uvozi se na nivou države. Robu uvoze privatne firme kojima se to isplati. A oni kojima se ne isplati proizvodnja, treba da pređu na proizvodnju nečeg drugog. Ako hoćeš izvoz ne možeš braniti uvoz. p.s. Ja lično kupujem isključivo domaće. Sve, pa i beli luk.

ZALIV tacka NET

09.08.2020. 02:33

@deda - @deda, nema ko to da obradjuje kod nas, sela pusta...nece bre niko na selo, evo ja imam problem svake godine da nadjem berace za voce nece niko da radi samo romi dolaze a sa njima je haos jer nisu od reci, dodju i odu kao kisa ne mozes da se pouzdas u njih nikako. Dakle uvozi se jer nemamo nase, postoji potraznja....a ovaj gedza sto prica o belom luku kao da je njegov pa nesto bolji, puste price bez osnova. Ceo svet uvozi kineski beli luk i on vazi za kvalitetan, treba podrzati nase ali ne po cenu toga da imamo skuplju hranu nego sto treba da to bude

NZ

08.08.2020. 11:40

Kada smo mogli da proizvedemo za vreme pandemije svoj alkohol, kvasac.... pa možemo valjda i beli luk!? Hajde da Ministarstvo poljoprivrede konačno reši nepotreban uvoz raznoraznih namirnica koji možemo ubuduće da proizvodimo sopstvenim resursima.

Dragan

08.08.2020. 11:43

Ako je uvozni luk 3 puta skuplji, to znaci da ga nikada nisam kupovao. Ako vidim na vise mesta bilo koje voce ili povrce koje isto izgleda, uvek kupujem najjeftinije. Savrseno me boli uvo odakle je kao sto naseg seljaka boli uvo da li imam ili nemam pare da od njega kupujem kada na tezgi bahato istakne 2-3 puta vece cene od realnih.

Mile ragbista

08.08.2020. 11:53

Kinenski luk,se uopste ne preporucuje iz zdravstvenih razloga,kinezi spricaju svoj beli luk,hlorinom,da bi bio,sto belji,spricaju wc papir,takodje,.grozim se svega,made in china,i corona virus,je made in china,.

Gilroy

08.08.2020. 16:54

@Mile ragbista - Mile Ragbisto, ti mnogo pricas za svoje godine, i to pricas ono sto neznas. Neznam gde zivis i ge god kupujes hranu, ona je zasticena ili hlorinom ili radijacijom ili necim drugim. Na zapadu stavljaju u piletinu ono sto stavljaju mrtvom coveku kad umre i mi to jedemo. Organic beli luk je uvek bolji, ma kako izgledao, nego falsifikovani koji se uvozi. Jedini festival belog luka se odrzava u Gilroju, California, svetskoj prestonici belog luka. Nemam poverenja ni u jednu farmu u Srbiji jer se tamo uzgaja sve sa hemikalijama koje su eksplodirale u Bejrutu. Budi mi pozdravljen.

DeccaPAS

08.08.2020. 11:59

Kinezi, dokazano, uzgajaju beli luk na fekalnim prelivima i odlivima, a nakon branja ga potapaju u varikinu, da ga izbele, kako bi izgledao lepši i privlačniji za kupce. Neretko pun e-coli bakterija, koje se u njemu nastanjuju preko fekalija u kojim se taj luk uzgaja. Strašno je šta se uvozi i nudi narodu. Venčić od takvog belog luka, obavezno se ucrvlja nakon 60ak dana.

Miroslav Cemerikic

08.08.2020. 12:12

To je pitanje za lobiste i tajkune. Vlasnike puer marketa i grupu uvoznika sa Kvantasa. Nije samo beli luk, uvoze sve i svasta a nase proizvodjace ucenjuju. Kad bi drzava odnosno inspekcije radile svoj posaosve bi bilo drugacije. Ipak je mito, korupcija u nasem drustvu jos veoma prisutna. Proveriti imovinu inspektora i svih drugih organa kojitreba davrsekontrolu i eto istine.

Dosledno

08.08.2020. 12:24

To Djura nije uvezao. Dajte ime tajkuna koji uvozi luk, krompir, paradijiz.... Bio sam svedok bacanja 35 tona krompira u selu Rudno na Goliji jer seljak nije hteo da ga proda za 15din mafijašu kad je u Beogradu bio 100. Dok god ti preprodavci, mafijaši, uvoznici sede u raznim skupštinama nama nema boljitka. Krenite u rešavanje problema ili ćuti.

Iksan

08.08.2020. 12:57

Pa kako da ne uvozimo , luk , krompir , paradaiz i ko zna sta jos , kad su svi zasadili maline. I kad je zasiceno nase trziste malinama proizvodjaci kukalju , strajkuju , blokiraju i traze da im drzava otkupi malinu po ceni koja njima odgovara.

Srbin

08.08.2020. 13:57

Наш пољопривредник се систематски уништава већ годинама, а највише понижавајућом откупном ценом. Разноразне структуре раде на томе да га униште да би се увозио страни производ од ког може да се мазне нека пара са стране. Ето зашто једемо увозно воће у поврће..

ZALIV tacka NET

08.08.2020. 15:18

Zato sto je kod nas selo unisteno i zato sto je nas luk preskup. Kineski je poznat u svetu kao veoma dobrog kvaliteta i uvozi se svuda u EU ...odakle nekom ideja da je taj luk skuplji od naseg i da ne valja!?