ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Немачка наставља да подржава Србију у енергетској транзицији

Novosti online

19. 06. 2024. у 15:10

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Влади Србије са амбасадорком СР Немачке у Београду Анке Конрад о сарадњи две земље у области енергетике и енергетске транзиције.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Немачка наставља да подржава Србију у енергетској транзицији

Фото: Министарство енергетике

Ђедовић Хандановић је истакла да СР Немачка дуже од две деценије пружа подршку Србији у процесу енергетске транзиције и да је заинтересована за сарадњу у новим пројектима.

- Захвални смо Немачкој, са којом смо успоставили климатско партнерство, на подршци у процесу енергетске транзиције који треба да омогући више капацитета из обновљивих извора енергије и здравију животну средину за наше грађане. Немачко знање и искуство у овим процесима је веома важно, посебно што ћемо у овој години усвојити кључне стратешке документе који ће трасирати наш пут ка одрживом енергетском сектору у наредним деценијама. Немачка је опредељена да повећа подршку Србији у конкретним пројектима како би се убрзала енергетска транзиција и достигли климатски циљеви дефинисани у Европској унији - рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је истакла да је Немачка развојна банка (KfW) један од најважнијих финансијских партнера Србије у енергетском сектору.

- У сарадњи са Немачком развојном банком (KfW) у току је изградња ветропарка Костолац капацитета 66 МW, који ће бити на мрежи у првој половини следеће године. Трансбалкански коридор, који је такође у изградњи, повезаће нас са суседима, омогућити више капацитета из ОИЕ на мрежи и смањити губитке у преносу. Настављамо да радимо на рехабилитацији система даљинског грејања и увођењу ОИЕ у топланама широм земље, што утиче на квалитет живота наших грађана - рекла је она.

Ђедовић Хандановић је додала да министарство подржава активну улогу грађана у процесу енергетске транзиције кроз унапређење услова за купце-произвођаче електричне енергије из соларних електрана, у чему је Немачка остварила веома добре резултате.

Истакла је да држава ради на неколико пројеката у области енергетске ефикасности у домаћинствима, стамбеним зградама и јавним објектима и да су у току разговори са немачким партнерима који су заинтересовани да их подрже, као и улагања у дистрибутивном сектору.

Када су у питању критичне минералне сировине, министарка је рекла да је интерес државе да се оне користе у најбољем интересу привреде и заштите животне средине, за шта је неопходна отворена дебата и испуњавање свих предуслова.

- Литијум је на нивоу ЕУ препознат као веома важна сировина за енергетску транзицију, али је за Србију најважније да све буде у складу са највишим стандардима заштите животне средине који се примењују у ЕУ и да у нашој земљи остане цео ланац вредности који ће дати додатни импулс за раст економије и стандарда грађана - рекла је Ђедовић Хандановић.

Анке Конрад је истакла да је за Србију веома важно што ће ове године усвојити Интегрисани национални енергетски и климатски план, и да ће Немачка наставити да подржава Србију у транзицији ка чистим изворима енергије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)