ЧИСТАЧИЦА МОЖЕ ДА ЗАРАДИ И 1.000 ЕВРА: Потражња за услугама хигијеничарке изузетно велика

М.Н.С.

11. 06. 2024. у 12:38

УЗ огласе којим се траже њихове услуге готово обавезно пише да су хитно потребне. Иако могу да зараде и по 1.000 евра месечно и да сами одређују своје радно време, на њих се недељама чека. Чистачима и чистачицама протеклих година знатно је порасла цена, највише ако раде у сопственој режији. Без обзира на то, већина овај посао заобилази.

ЧИСТАЧИЦА МОЖЕ ДА ЗАРАДИ И 1.000 ЕВРА: Потражња за услугама хигијеничарке изузетно велика

FOTO: Arhiva novosti

Недостатак хигијеничарки први пут се јавио у време епидемије корона. Протеклих година већина њих ради самостално када сами одређују када ће, код ког клијента и колико да раде јер им послодавци у фирмама нуде по 50.000 до 60.000 динара. Управник зграде у Београду, понудио је плату од 90.000 динара и све доприносе за месечни рад у чишћењу заједничких ходника и просторија зграде. Ни после два месеца још није нашао чистачицу, која би у згради радила пет дана недељно за толику зараду.

- Тај проблем је посебно велики у Београду и другим већим градовима - каже Милош Турински из "Инфостуда". - Велика је потражња за хигијеничаркама, па им је цена недавно порасла са 500 на 700 динара по сату. Толико се наплаћује чишћење домаћинства, па они месечно могу да зараде и до 120.000 динара. Резултати истраживања које смо радили пре неколико година показују да тај посао млади неће да раде и да те услуге углавном нуде старије жене. Многе од њих дођу ујутру из унутрашњости у већи град и по подне се враћају својим кућама после неколико сати рада.

Према његовим речима, послом чистача се често баве жене које су запослене на другим радним местима, али тако допуњавају свој буџет. Колики је мањак ових радника најбоље знају у агенцијама за чишћење, где конкурс за запослење хигијеничара траје нон-стоп.

- Посла има и превише, али не и радника - каже нам власница једне агенције за одржавање пословних просторија. - Није да нам се не јављају жене, долазе на разговор и све их прихватамо. Јер сада је луксуз неког радника одбити. Пристану и на плату, али када им закажемо време и локацију где треба да раде, дешава нам се да се већина не појави. Много пута сам сама трчала да завршим посао, јер уговорено мора и да се испоштује.

Да је данас потребно време наћи и договорити долазак жене која би стан или кућу довела у ред, знају бројни грађани којима су тражили такве услуге.

- Месец дана тражим неког да ми очисти стан - каже нам Маја С. из Београда. - Имам бебу и једноставно не могу да стигнем да неке веће послове у кући, попут прања прозора и качење завеса или рибање подова завршим са дететом у руци. Дешавало ми се да се договорим, прихватим све њихове услове и време када ће доћи и цену, али се једноставно не појаве. Напокон сам се договорила са женом из Ковачице, чији сам контакт добила на препоруку пријатеља.

Понекад морам и да одбијем

ПОСЛОМ чишћења и одржавања пословних просторија, кућа или станова, Славица из околине Новог Сада се бави да би попунила свој кућни буџет. Најбоља су јој реклама њени клијенти и буквално сваког дана иде у другу породицу да би им очистила дом. Каже да се не либи да засуче рукаве и заради неки динар са стране. Викендом када нема обавеза на свом послу ради и по осам сати, али током радне недеље два до четири сата дневно.

- Паре добијам на руке и то уопште није лоше - каже Славица. - Тиме покривам све дневне потребе моје породице, па ми плата остане чиста за остале трошкове. Зову ме свакодневно и некад једноставно морам да одбијем људе, јер немам времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев