"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Колике су кирије у великим градовима у региону

Е.В.Н.

26. 02. 2024. у 07:16

КИРИЈЕ за станове у великим градовима у региону отишле су у небо, јављају дописници "Новости". За грађане са просечним примањима изнајмљивање нектретнине је постало прави луксуз, а многе који зарађују испод просека поскупљење ренте је довело на руб егзистенције. Поређење ренте за једнособан стан, показује да најмање на месечном нивоу плаћају подстанари у Бањалуци, од 200 до 250 евра, и Скопљу где је потребно издвојити од 220 до 320 евра. Највећа цена најма за некретнину исте структуре је у Подгорици, Загребу и Љубљани, а креће се од 350 до 700 евра. Београд је негде између ове две категорије, закуп једнособних станова углавном иде од 300 до 500 евра.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Колике су кирије у великим градовима у региону

Фото Shutterstock

Како за "Новости" објашњава Александра Михајловић, са портала специјализованог за некретнине "4зида", цене издавања станова варијају у односу на локацију и квадратуру.

- Сада је просечна оглашена цена на нивоу Београда за гарсоњеру 290 евра, за једнособан 380, а за двособан 700 евра месечно - каже Михајловићева. - Најскупље оглашен стан у главном граду је на Савском венцу. Његов месечни закуп је 9.500 евра, а у питању је петособан намештен стан са гаражом.

Она наводи да је у односу на прошлу годину приметан је пад цена за све структуре станова. Просечна оглашена кирија за гарсоњеру на крају 2023. била око 400 евра, једнособног стана 500, а за двособан је требало издвојити 1.260 евра. Цене се, како додаје, нису вратиле на ниво цена из 2019. али сада бележе стагнацију.

- Најтраженији су станови до 50 квадрата - каже Михајловићева. - Звездара је, због свог положаја омиљена дестинација оних који долазе да живе у Београду, а желе да буду близу центра града. Миријево, које такође припада овој општини, једно од насеља које највише привлаче младе брачне парове и породице са децом.

Цене најма станова у великим хрватским градовима отишле су у небо и стално расту. Једнособни стан у центру Загреба може да се изнајми од 400 до 700 евра, у зависности од квалитета, а има и оних у новијим зградама који коштају преко 1.000 евра. На периферији је око 10 до 20 одсто јефтиније, али права је срећа ако неко нађе стан за 300 евра.

Двособни станови у центру Загребу се нуде за 700 до 1000 евра, а луксузнији коштају и 1500 евра, док су на периферији цене умереније, између 500 и 800 евра. Трособне некретнине у центру изнајмљују се од 900 до 2.000 евра, а у луксузнијим зградама и за 2.500 евра. На периферији су цене различите, али за ову структуру стана нису ниже од 600 евра.

Са просечном платом која је Загребу око 1.200 евра, изнајмљивање стана је велики луксуз, па све више младих људи остаје да живи са родитељима. За оне који узимају кредите за куповину нектретнине отплата готово да дође повољније од најма. И у Љубљани су цене исте као у Загребу, али је куповна моћ грађана виша, плате су најмање 20 одсто веће.

Илустрација В. Н.

Цене некретнина, али и месечних ренти у Црној Гори достигле су историјски максимум. Захваљујући великом броју странаца у претходних пар година цене су увећане за око чак 40 одсто, тако да се у Подгорици изнајмљивање гарсоњера и мањих станова месечно се плаћа, у најбољем случају, око 350 евра и то углавном негде на периферији. Када је реч о центру града, али и најпопуларнијем Сити кварту, те насељима Блок пет и Стари аеродром цене су нешто веће и крећу се од минимум 450 све до 1.000 евра. На приморју је рента још и већа. Месечна кирија креће се од минималних 500 евра, па на даље.

Просечна плата у тој земљи је око 807 евра, али велики број грађана месечно зарађује знатно мање од тог просека, па је раст цена кирија многе довео на руб егзистенције. На то већ неко време указују у Удружењу подстанара Црне Горе "Мој дом" који траже помоћ државе. Захтевају да им се обезбеде субвенције за кирије, режије, наводећи да цела месечна плата често није довољна да се плати закуп.

Најам станова у Федерацији Бих и Републици Српској расте из године у годину. У Бањалуци за месечни најам гарсоњере, потребно је издвојити најмање 180 до 200 евра, а за једнособне станове од 200 до 250 евра. Закуп двособних станова од 50 и више квадрата минимално кошта 250, а у зависности од локације иде и до 400 евра. У Сарајеву је кирија већа, па за гарсоњеру најмање треба издвојит 250 евра, а у центру града се месечни најам креће око 500 евра па на више. Двособни станови се издају од 350, па до 1.000 евра, ако су у центру.

Рентирање боље опремљеног двособног или трособног стана у строгом центру Скопља премашује 500 евра. Нешто су ниже цене у околним насељимља, па се иста струкутура станова у просеку издаје за око 250 до 300 евра. У старијим зградама на периферији могуће је закупити гарсоњеру и за 150 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев