РЕЗУЛТАТИ САСТАНКА У ЖЕНЕВИ О „ПРЕХРАМБЕНОМ СПОРАЗУМУ“: Русија разочарана, Запад блокира решења

Novosti online

10. 06. 2023. у 19:16

РУСИЈА је и даље разочарана јер се меморандум о извозу руских пољопривредних производа, који је склопљен са УН у оквиру „прехрамбеног споразума“, не испуњава, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин након преговора са УН у Женеви.

РЕЗУЛТАТИ САСТАНКА У ЖЕНЕВИ О „ПРЕХРАМБЕНОМ СПОРАЗУМУ“: Русија разочарана, Запад блокира решења

Брод "Разони" упловио у Сиријску луку, Фото АП

-Овај пут смо детаљно размотрили сва та питања. Наше процене се, у суштини, нису промениле. Не можемо да будемо задовољни начином на који се спроводи тај меморандум, рекао је Вершињин.

Он је додао да су главни критеријум били и остали интереси Русије.

-Упркос декларативним изјавама које се редовно чују у западним престоницама – Вашингтону, Лондону, Бриселу, баријере које стоје на путу нашег извоза и даље постоје. И даље постоје проблеми у вези трансакција, набавке резервних делова, осигурања и реосигурања руског терета на руским бродовима када пристају у европске луке. У суштини, констатујемо да се тај део тзв. пакета, који чине Истанбулски споразуми потписани у јулу прошле године, не спроводи. Наравно, ту не можемо да се одрекнемо наших интереса, рекао је заменик министра иностраних послова Русије.

Како је додао, упркос свим напорима УН нису успеле да убеде Европљане да руску „Роселхозбанку“ поново укључе у међународни платни систем СВИФТ.

-У суштини, данас су у УН признали да такве акције наилазе на потпуни зид негативности оних који доносе одлуке у ЕУ и другим западним престоницама, рекао је Вершињин.

Он је истакао да је такав став Запада „лицемеран и дволичан“ пошто је велика разлика између онога што се говори и ради.

-Ми не поричемо те напоре УН, ми то видимо и знамо, али не требају нам само напори, потребни су нам резултати. И, нажалост, немогуће је да се представници УН похвале резултатима. С обзиром да и даље постоје препреке на путу трансакција, на путу реосигурања и осигурања, на путу одмрзавања тих финансијских средстава која припадају руским компанијама, то значи да нема помака у том правцу, рекао је заменик министра спољних послова Русије.

Одлука о продужењу Истанбулског споразума о житу биће донета само на основу интереса Русије, поручио је Вершињин.

-Мислим да у свим околностима треба да се руководимо јасним схватањем интереса руске стране. Дакле, тиме ћемо се руководити и по овом питању, рекао је Вершињин, упитан да ли Русија намерава да продужи прехрамбени споразум након 18. јула ако се ништа не промени.

Он је додао да је Русија спремна да настави дијалог са УН о примени меморандума о извозу руских пољопривредних производа под условом да ти разговори донесу резултате, „што до сада, нажалост, није био случај“.

У Женеви је 9. јуна одржана нова рунда преговора између Русије и УН о меморандуму у оквиру „прехрамбеног споразума“.

ПРЕХРАМБЕНИ СПОРАЗУМ

Русија је продужила црноморску иницијативу на 60 дана. Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указивао на то да у контексту „прехрамбеног споразума“ морају бити решени следећи проблеми: поновно укључиваље Руске пољопривредне банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање и омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак „Тољати – Одеса“, деблокада рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.

Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)