ЕКОНОМИСТА ГОРАН НИКОЛИЋ: Повећање плата и пензија неће нарушити финансијску стабилност

Танјуг

09. 06. 2023. у 14:16

ЕКОНОМИСТА Горан Николић изјавио је данас да сама уштеда у буџету од 85 милијарди динара у првих пет месеци отвара могућност за реализацију најављеног повећања плата и пензија, без опасности од нарушавања финансијске стабилности.

ЕКОНОМИСТА ГОРАН НИКОЛИЋ: Повећање плата и пензија неће нарушити финансијску стабилност

Фото: П. Милошевић, Н. Скендерија

- Раст плата и пензија, не само да има ефекта на стандард популације, него има ефекте и на укупну економску активност, зато што ће подстицање потрошње свакако да се одрази и на раст БДП који је упркос свему растао почетком године - рекао је Николић, коментаришући нове мере које је најавио председник Александар Вучић.

Он је додао да оваква фискална политика представља покушај да се, поред одржавања стандарда популације коришићењем умереног фискалног стимуланса, подстакне потрошња, а самим тим и раст БДП.

- Србија ће ове године бити у плусу, што је у супротности са нашим главним трговинским партнерима, земљама ЕУ од којих ће велики број њих бити суочен са стагнацијом или падом БДП ове године - рекао је Николић.

Он је истакао да ће очекиване пројекције о расту БДП за два до три процента бити реализоване, што је, како каже, добар знак имајући у виду стање у ком се налази светска економија услед рата у Украјини, али и трговинско-технолошког рата који против Кине воде САД.

- Буџетски приходи су бољи него што је планирано, а ове мере су на неки начин потрошња онога што је уштеђено. Имали смо боља буџетска извршења него што је планирано па је за 85 милијарди динара буџетски дефицит бољи од планираног за првих пет месеци - рекао је Николић. Он је додао да би укупан ефекат мера повећања плата и пензија био неутралан када је у питању дефицит, зато што ће се те мере односити на новац који је уштеђен у првих пет месеци, па ће оне почети да се реализују од 1. септембра када крену прва повећања плата и пензија.

- Одлука Народне банке Србије да води опрезну монетарну политику указује да неће бити неких већих проблема будући да имамо успоравање инфлације и стабилан курс, а што се тиче јавног дуга, он је са 51 проценат далеко испод свих европских параметара. Јавни дуг је у земљама ЕУ у просеку 95 процената, тако да Србија није презадужена, она је једна од најмање задужених у Европи - истакао је Николић.

Коментаришући оцене кредитних агенција, Николић каже да су оне повољне што се може видети и из извештаја који је јуче представила Народна банка Србије на конференцији у Лондону.

- Индустрија је у расту од близу два процента за прва четири месеца ове године, што охрабрује. Имамо и раст извоза уз пад увоза што је очекивано имајући у виду да су цене енергената пале, што директно утиче и на смањивање инфлаторних притисака - рекао је Николић. Када је реч о приливу страних директних инвестиција, истиче да се тренд раста СДИ и ове године наставља и да се може десити да ова година буде рекордна по њиховом приливу.

- Очигледно да је премештање производње из Кине у земље које су ближе Западу дао позитивне ефекте на нашу земљу. Ми имамо и повећан прилив инвестиција из Кине, јер та земља повећано инвестира у Србију, будући да има отежавајуће околности када инвестира у земље Запада, док са друге стране, Запад покушава да смањи ризик од улагања у Кину, па повећава инвестиције у друге земље за које сматра да нису ризичне за њихове виталне интересе - рекао је Николић.

Он је закључио да сама уштеда у буџету говори да је могуће извести најављења повећања плата и пензија без опасности од нарушавања финансијске стабилности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

Мислио да га је жена варала и да дете није његово - после ДНК теста уследио је ШОКАНТАН ОБРТ