ВЕЋЕ ПЛАТЕ РАДНИЦИМА ЕПС-А ОД ЈУНА ЗА ШЕСТ ОДСТО Ђедовић: Нема отпуштања и приватизације!

Novosti online

07. 06. 2023. у 09:56

МИНИСТАРКА енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да ће од јуна плате радника ЕПС-а бити веће за шест одсто, као и да неће бити отпуштања, нити приватизације.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ РАДНИЦИМА ЕПС-А ОД ЈУНА ЗА ШЕСТ ОДСТО Ђедовић: Нема отпуштања и приватизације!

Фото: Принтсцреен/Пинк

 - Од јуна веће плате за 6 одсто радницима ЕПС-а ! Нетачне су све приче о приватизацији и отпуштањима! - написала је Ђедовићева на Инстаграму.

 - Циљ није никаква приватизација ЕПС-а, циљ је да створимо услове за боље пословање, а тиме и боље услове за рад. Сигурна сам да су реформе исправне. Не плашим се протеста нити критика, занима ме шта ће остати за пет или десет година. Желим да уверим раднике да неће бити масовног отпуштања, напротив, од реформе ће и они имати користи. Као што смо и обећали представницима радника, плате запослених у ЕПС-у биће повећане од јуна за шест одсто - рекла је данас Дубравка Ђедовић гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.

Она је навела да је формирање новог Надзорног одбора ЕПС-а при крају и да ће ускоро уследити именовања.

 - Имаћемо реномиране врхунске стручњаке из земље и света. Многе земље из окружења и Европе успеле су уз отпоре да корпоративизују своја јавна предузећа, пре више од 15, 20 и 30 година, да успоставе професионални менаџемент. Примери су Чешка, Норвешка и Француска које нису отуђиле своја енергетска предузећа, а успеле су да створе светске гиганте. Србија нема препреке да наша енергетска предузећа постану шампиони у овом региону. То је наш циљ и наша стратегија - рекла је министарка.

Она је нагласила да је борба тешка јер људи не воле промене и поновила да циљеви реформи у ЕПС-у нису приватизација, нити масовна отпуштања већ обезбеђивање бољих услова за све запослене у ланцу производње.

 - Да смо хтели да продамо Србијагас, ЕПС или Транснафту, могли смо то да урадимо више пута до сада. Заиста ме узнемирава када приче о некаквој приватизацији чујем од људи који су у прошлости били задужени за приватизацију и коју нису успешно спровели, нажалост. Можда се они угледају на себе, можда би они тако урадили - рекла је Ђедовићева.

Министарка је подсетила да је рат у Украјини показао да је енергетска сигурност питање националне безбедности и да морамо да водимо рачуна да се ослањамо сами на себе.

 - Наш задатак је енергетска независност по најнижој цени, да се не ослањамо на увоз већ на сопствену производњу, па у том смислу планирамо даље активности. То није нимало једноставно. Завршавамо изградњу термоелектране Костолац Б3, али морамо да градимо и нове капацитете за производњу електричне енергије, пре свега из ОИЕ. Кад је гас у питању, градимо нови интерконектор са Бугарском, а у плану је и са Северном Македонијом. За нафту смо се до сада ослањали само на ЈАНАФ, што је било изазовно у специфичним геополитичким околностима. Зато размишљамо стратешки и дугорочно и улазимо у изградњу новог нафтовода са Мађарском - изјавила је Ђедовићева.

"Звала сам Томашевића, али није имао времена за састанак са мном"

Министарка Ђедовић говорила је и о директору Електропривреде Србије (ЕПС) Мирославу Томашевићу.

- Професионална етика и кућно васпитање не дозвољавају ми да са било ким разговарам преко медија, да седнем и разговарам уживо као сто сам то радила и радим, али моје је да постављам питања и да тражим одговорност и адекватно планирање и управљање ризицима

Планови се константно не испуњавају. Звала сам и Томашевића прошле недеље, али није имао времена за састанак са мном - казала је министарка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)