ЕУ ПОЗДРАВЉА КРАЈ ПЕТРОДОЛАРА? Комесарка ЕУ: "Подржавамо мултиполарни режим глобалне валуте"

Novosti online

01. 06. 2023. у 00:52

ЕВРОПСКА комисија изгледа да не жали много због краја америчког петродолара, истакавши да подржава "мултиполарни режим глобалне валуте."

ЕУ ПОЗДРАВЉА КРАЈ ПЕТРОДОЛАРА? Комесарка ЕУ: Подржавамо мултиполарни режим глобалне валуте

Фото Танјуг/АП

На питање једног европосланика да прокоментарише то да је француски енергетски гигант "Тотал енерџис" закључио први уговор о куповини ЛНГ из Кине у јуанима, да су Кина и Бразил склопили уговор да међусобну трговину решавају у локалним валутама уместо у доларима, као и то да земље попут Индије и Уједињених Арапских Емирата разматрају напуштање долара у међународним трансакцијама, комесарка ЕУ за финансијске услуге Мајрејд Мекгинис је у писаном одговору истакла да она и њене колеге поздрављају глобални помак од америчке валуте зарад конкурентнијег окружења.

-Комисија ће наставити да промовише међународну улогу евра и, генерално, подржава мултиполарни режим глобалне валуте који може бити од користи за побољшање стабилности међународног финансијског система ограничавањем утицаја спољних и идиосинкратичних монетарних шокова на економију, написала је она.

Мекгинис је такође напоменула да ће ЕУ размотрити повећавање улоге евра у трговини енергентима и робом.

-Да би ојачала међународну улогу евра, Комисија наставља да спроводи циљане акције. Што се тиче употребе евра у сектору енергије и роба, ЕУ ће наставити да разговара са кључним актерима о даљем повећању удела евра, додала је европска комесарка.

Поред догађаја које је европосланик Еуген Томац споменуо у свом питању, на то да је петродолар, доскора основа међународне трговине и један од механизама путем којих су САД утврђивале свој хегемонски положај, изгубио привлачност, указује и чињеница да је француски председник Емануел Макрон у априлу наговестио да би ЕУ требало да смањи своју зависност од долара.

БРИКС такође може представљати претњу по петродолар, будући да неки лидери економске заједнице Бразила, Русије, Кине и Јужноафричке републике, а која, према подацима ММФ, сада има већи БДП према паритету куповне моћи од Г7, снажно заступају оснивање заједничке валуте.

-Сањам да имамо заједничку валуту коју би наше земље користиле у трансакцијама, како бисмо били независни од (америчког) долара. Немогуће да не можемо да имамо више слободе за пословање. Сањам да БРИКС има сопствену валуту, попут евра Европске уније, рекао је Лула на заједничкој конференцији са председником Венецуеле Николасом Мадуром ове недеље.

(рт.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СМАЈЛОВИЋ: ВУЧИЋ ЈЕ У УН ГОВОРИО ОНО ШТО НАРОД МИСЛИ! (ВИДЕО)