ВЕСИЋ У БУДИМПЕШТИ: Србија и Мађарске изградиће заједно три пруге и боље повезати своје ауто-путеве

Novosti online

28. 03. 2023. у 14:06

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да ће Србија и Мађарска заједно изградити три пруге, то јест, поред брзе пруге Београда–Будимпешта и пругу Суботица–Сегедин и Суботица–Баја.

ВЕСИЋ У БУДИМПЕШТИ: Србија и Мађарске изградиће заједно три пруге и боље повезати своје ауто-путеве

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије

Весић је рекао новинарима у Будимпешти, након састанка са мађарским министром грађевинарства и саобраћаја Лазаром Јаношем, да ће се поред пруге од Суботице до Сегедина, која ће бити отворена у октобру за путнички саобраћај, заједно градити и пруга од Суботице до Баје.

- За пругу Суботица–Баја смо већ завршили идејни пројекат заједно са Мађарима, наш део је дуг око 13 километара и вредан око 50 милиона и ми ћемо тај пројекат заједнички кандидовати. Они имају мало дужи део пруге. Тако да смо спремни после идејног пројекта да уђемо заједно у пројектовање и изградњу пруге. То је наша трећа пруга - навео је Весић.

Како је рекао, велики број грађана гравитира на том простору и тек ће се видети да ли ће се пруга до Баје финансирати уз помоћ ЕУ или из буџета.

Јанош је рекао новинарима да је Србија веома важан партнер Мађарске.

- Хвала Весићу што је учинио част и дошао у званичну посету Мађарској, Србија је најважнији савезник и партнер Мађарске у региону. Договорили смо се да у циљу успешне сарадње изградимо три велика гранична прелаза, код Бачког брега, Келебије и да даље развијамо прелаз код Хоргоша, и да урадимо конкретне пројекте и да изађемо са тим на заједничкој седници владе - навео је Јанош.

Каже да су он и Весић постигли договор да преко нових граничних прелаза повежу брзе саобраћајнице и ауто-путеве у обе земље.

- Затим, у железничком саобраћају да наставимо сарадњу на брзој прузи БГ-Будимпешта и на потезу Суботица–Сегедин, Суботица–Баја - рекао је он и додао да ће се више радити и на коришћењу Дунава као пловне саобраћајнице између две земље.

Јанош је рекао да ће у октобру бити завршена и мађарска деоница пруге Суботица–Сегедин, али да ће тек краје 2024. или почетком 2025. бити отворена и за теретни саобраћај.

- Најнеуралгичнија тачка је сам прелаз односно границе, на тој прузи би требало возови да иду до 120 километара, али циљ је да тај воз саобраћа брзином од 160 км и између Суботица и Сегедина и Суботице и Баје. Пруга Суботица–Сегедин има смисла само ако 40 км може да се пређе за мање од 40 минута - навео је он.

Са друге стране, пруга Београда–Будимпешта је за брзине од 200 км на сат - навео је он.

Каже да се Весић залаже да та брзина буде све до Прешева.

Пруга Београд–Будимпешта је део глобалне иницијативе Кине Појас и пут, а Јанош је рекао да је питање односа ЕУ према Кини увек круцијално питање.

- Али треба да гледамо наше добро схваћене интересе, треба констатовати да у садашњем рату између Русије и Украјине долази до преструктурирања одређених траса, било за путнички или транспортни саобраћај. Весић сматра да ће највећи део робе и са истока и са југа преко тих јужних капија доспевати у ЕУ и у том смислу је стратегијски важно да се овај пројекат што пре оствари, јер се премешта транспорт из правца исток–запад на правац југ–север. Весић сматра да ће у наредном периоду из правца Солуна и Скопља, огромна количина робе улазити у ЕУ, и прва капија ће бити Београд, а друга капија Будимпешта - рекао је Јанош.

Каже да зато српска и мађарска страна треба ту да изграде стратешко партнерство и да се све вештачке и техничке препреке отклоне, да би проток робе, добара и људи био неограничен.

Весић је прокоментарисао да је став Владе Србије да сарађујемо са свима земљама.

- И нама је Кина важан партнер и поштујемо што улаже у Србију, видимо да се то поштује и у Мађарској. Ми водимо рачуна о својим интересима и трудимо се да не угрозимо своје односе ни са ЕУ, нити са било ким другим, али гледамо пре свега српске интересе, као што раде и Мађари. Кинеске компаније раде мађарски део пруге до Будимпеште, не само наш део. Наставићемо да спроводимо пројекте у најбољем интересу Србије. Кина нам је важан партнер и поштујемо шта раде у Србији - додао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (1)

ДЕВОЈКЕ, ЊИХ СЕ ЧУВАЈТЕ: Ово су највећи ПРЕЉУБНИЦИ хороскопа