"КОРИСТИЛИ БИСМО ДОЛАР ДА НАМ ДОЗВОЉАВАЈУ" Путин проговорио о дедоларизацији - САД сама сече грану на којој седи

Новости онлајн

27. 03. 2023. у 18:59

РУСКИ председник Владимир Путин рекао је да све већу употребу кинеског јуана и других валута у Русији у трансакцијама са страним партнерима не треба посматрати као напад на амерички долар.

КОРИСТИЛИ БИСМО ДОЛАР ДА НАМ ДОЗВОЉАВАЈУ Путин проговорио о дедоларизацији - САД сама сече грану на којој седи

Фото: Shutterstock/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

У интервјуу за ТВ канал Русија 24, Путин је рекао да је та одлука наметнута његовој земљи западним санкцијама.

- Користили бисмо долар, али нам то не дозвољавају, па како да извршимо плаћања? У валути која је прихватљива за наше трговинске партнере. Јуан је једна таква валута, поготово што га користи и Међународни монетарни фонд - навео је руски лидер.

Бројне санкције уведене Москви као одговор на Специјалну војну операцију у Украјини укључују стављање на црну листу одређеног броја руских банака и њихово уклањање из СВИФТ међубанкарског система за размену порука, као и забране трансакција са руским финансијским субјектима и замрзавање девизних резерви.

Ограничења су одузела Русији могућност да обавља широк спектар међународних трансакција у доларима и еврима, због чега је Москва изгубила поверење у ове валуте.

Док Русија од прошле године појачава коришћење алтернативних валута у трансакцијама, раније овог месеца Путин је предложио да се кинески јуан користи шире, не само у трговини са Кином, већ и у трансакцијама Русије са земљама Африке и Латинске Америке.

Путин је поновио да ће Русија наставити да шири употребу валута које сматра поузданим.

- Наши партнери са задовољством пристају да с нама тргују у јуанима. Земље које производе нафту на Блиском истоку рекле су да такође желе да користе јуан. Постепено ћемо ширити његову употребу и проширити обим валута које сматрамо поузданим. Да, разумемо да постоје одређене предности за долар данас, постоје одређена ограничења у валутама које користимо, не само јуан, већ и друге валуте. Али свака земља је заинтересована да ојача своју националну валуту и све земље ће настојати да то учине - рекао је Путин.

Руски лидер сматра да Сједињене Државе "секу грану на којој седе" ограничавањем употребе долара у зависности од политичке ситуације.

- Постоји сама чињеница да су нам замрзнули девизне резерве. Све земље света, уверавам вас – барем оне које имају резерве – почеле су да се питају колико је Америка поуздана као партнер. И сви су дошли до закључка да је непоуздан - додао је Путин.

БОНУС ВИДЕО: ПУТИН НА БОЖИЋЊОЈ ЛИТУРГИЈИ - Председник Русије у Храму Христа Спаситеља у Москви

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ДА УПАМТЕ, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА! Новак Ђоковић пред целим светом загрмео о Косову и Метохији