ИНВЕСТИТОРИ НА ОПРЕЗУ: Банкарске акције поново нагло пале

Танјуг

24. 03. 2023. у 21:54

Банкарске акције поново су нагло пале, а европски гиганти Дојче банка и УБС са забринутошћу гледају на то што регулатори и централне банке још увек нису обуздали најгори шок за банкарски сектор од светске финансијске кризе 2008. године.

ИНВЕСТИТОРИ НА ОПРЕЗУ: Банкарске акције поново нагло пале

Фото: Пиксабеј

Усред нестабилности тржишта, европски политичари изразили су подршку банкама, а немачки канцелар Олаф Шолц, француски председник Емануел Макрон и шефица Европске централне банке Кристин Лагард данас су тврдили да је систем стабилан, пренео је Ројтерс.

Акције највеће немачке банке изгубиле су петину своје вредности до сада овог месеца, а цена њених петогодишњих кредитних промена (ЦДС), облика осигурања за власнике обвезница, скочила је данас на највиши ниво у четири године, на основу подаци из С&П Маркет Интелиџенс.

Индикатори стреса и даље су присутни на финансијском тржишту, рачунајући и пад евра у односу на долар, смањење приноса на обвезнице и раст трошкова осигурања од неплаћања банака, упркос напорима креатора политике широм света да увере инвеститоре у супротно.

- Основно расположење се и даље своди на опрез и у овом окружењу нико не жели да улази у ризик за викенд - рекао је аналитичар Норди Јан фон Герих.

Истакао је да је ситуација веома променљива и прерано је рећи да ће се ствари смирити.

Додатни дуг првог реда (АТ1) европских банака, тржиште од 275 милијарди долара које је стављено у центар пажње инвеститора током спасавања Креди Суис АГ, такође је било под додатним притиском продаје.

- Догађаји на тржишту АТ1 значе да је већина европских банака у овом тренутку подстакнута да издаје обичан власнички капитал, што је разводњавање за акционаре, а такође и разлог зашто се банкарске акције ресетују на ниже - рекао је шеф стратегије капитала у компанији Сако Банка Петер Гарнри.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

НЕМА ПРЕДАЈЕ! Читава престоница се сакрила због невремена, али не и ова девојка - она је имала јако важан задатак (ВИДЕО)