КАНАДА ЈЕ "СЛОМЉЕНА": Грађани бесни на државу због ужасног стања економије

Ђ.Г.

08. 02. 2023. у 17:27

ПРЕКО две трећине Канађана – 67 одсто – верује да је њихова земља „ сломљена “, показују резултати анкете које су у понедељак објавили Нешнал Пост и Легер. Испитаници широм политичког спектра виде велику поделу између питања којима се баве у свакодневном животу и питања на која њихова влада одлучи да се фокусира.

КАНАДА ЈЕ СЛОМЉЕНА: Грађани бесни на државу због ужасног стања економије

Фото: Танјуг/АП

Испитаници су упитани да ли се слажу са тврдњом лидера Конзервативне странке Пјера Поаљевра да се чини "као је у овој земљи сада све покварено “, иако Пољеврово име није поменуто. Само 25% се није сложило са изјавом, док су остали неодлучни. 

Половина испитаника изјавила је да се осећа „ бесно “ због начина на који се управља Канадом. Жене су биле нешто више љуте него мушкарци, а становници провинција средњег запада - Алберта, Манитоба и Саскачеван - били су узнемирени више од оних на обе обале.

Више од две трећине (68%) испитаника навело је „ растуће трошкове и инфлацију/каматне стопе “ као примарно питање које погађа Канађане, а „ стање здравствене заштите “ такође има 59% гласова. „ Приуштити место за живот “ је на трећем месту, навело га је 43% испитаника, а „ Посао и привреда “ су заокружили прва четири са 40%. 

Ово је у супротности са оним где Канађани верују да савезна влада фокусира своју енергију. Само 28% види да се Отава концентрише, као и они, на растуће трошкове и инфлацију, док је 27% рекло да су „ животна средина/климатске промене “ примарни фокус владе. Још 25% је рекло да је влада углавном забринута због „ реакције Канаде на рат у Украјини “, док је само 14% испитаника навело украјински сукоб као значајно питање које утиче на њихове животе. Пуних 22% испитаника признало је да немају појма шта савезна влада даје приоритету.

Сматрало се да је локална управа нешто више у контакту, са 37% испитаника који су изјавили да су њихови покрајински лидери највише фокусирани на здравствену заштиту, 28% на растуће трошкове и инфлацију, а 27% на радна места и економију. Међутим, 17% испитаника је рекло да не зна шта њихова локална управа даје приоритет.

Спроведена крајем прошлог месеца, анкета је анкетирала 1.554 Канађана насумично регрутована са онлајн панела.

Канађани нису усамљени у својој економској невољи. Недавне анкете показују да две трећине Американаца верује да је њихова земља на погрешном путу, а економија се сматра главним изазовом са којим се САД суочавају - пренео је РТ.

БОНУС ВИДЕО: СПАШЕНА ПОСЛЕ 40 САТИ У РУШЕВИНАМА - Спасиоци у Салкину у Сирији извлаче исцрпљену девојчицу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру