ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

Е. Б. Т.

31. 01. 2023. у 10:30

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

Стижу и за половњаке, Фото А. Станковић

Планирано је да се дерегиструју, односно отпреме возила евро 1,2 и 3. Од ове године половњаци са том нормом не могу више да се увозе. Од 2024. коришћена возила која се буду увозила мораће да имају најмање евро 5 стандард, а од 2026. норму евро 6.

Ове мере су предвиђене "Програмом за заштиту ваздуха од 2022. до 2030." који је донела Влада Србије. Финансијски подстицаји за замену најстаријих дизел-возила новијим, који мање загађују животну средину, укључују и лака теретна возила за чију куповину је прописан износ од 2.500, а за аутобусе 2.900 евра. У документу се истиче да субвенција покрива само 35 одсто трошкова набавке половних евро 6 возила. За реализацију ове мере предвиђено је 102 милиона евра.

Како објашњава директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, сви који поседују аутомобиле евро 1,2,3 и буду их рециклирали, оствариће услов за добијање субвенције за куповину возила који су евро 6 норме и издувних гасова. Агенција тренутно ради на детаљима процедуре и начину да је електронски убрза за грађане, како би све било спремно када почне реализација ових мера.

- Циљ је да се смањи загађење склањањем са улица управо оних аутомобила који највише загађују - наводи Стаматовић.

- Због тога је идеја да се они рециклирају, а субвенција искористи за куповину другог половног аутомобила. Значи, мера није само за нова возила, већ је главни услов да се купи аутомобил евро 6 норме.

Реализација овог програма се, како додаје, очекује почетком 2024. године и предвиђено је да се реализује у више година. Усвојеним "Програмом заштите ваздуха", рок за спровођење мере доделе субвенција је 2026. и циљ је да на овај начин држава отпреми око 122.000 старих, загађујућих возила на дизел. То се односи на старе путничке аутомобиле, теретна возила, изузев Н3 и аутобусе стандарда евро 1,2 и 3, као и евро I, II и III.

Како се наводи у документу, за спровођење механизама подршке из јавних средстава за дерегистрацију или отпремање возила у рециклажне центре надлежно је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, док су партнери у реализацији Министарство заштите животне средине и Агенција за безбедност саобраћаја. Агенција ће дати предлог овог механизма.

- Циљ је побољшање ефикасности возила, а додатни ефекти мере су смањење укупних емисија Србије у циљу усаглашавања са Директивом ЕУ из 2016, као и побољшање квалитета ваздуха, како би се избегла прекорачења граничних вредности за квалитет ваздуха - наводи се у "Програму заштите ваздуха".

ПРОСЕЧНА СТАРОСТ 17,4 ГОДИНЕ

ОД половњака највише се увозе дизелаши у нашу земљу. Тако је и 2020. и 2021. године увезено више од 100.000 дизел-возила, а лане преко 80.000.

- Током прошле године увезено је укупно 165.000 аутомобила у Србију, а просечна старост аутомобила који се возе је око 17,4 године, и то је оно што треба да решавамо - истиче Бранко Стаматовић. - Желимо да на улицама буду млађи и технички исправни аутомобили.

На првом месту је безбедност свих учесника у саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (1)

СИН ДРАГАНА КАПИЧИЋА ЈЕ ПОЗНАТИ ГЛУМАЦ: Играо славног оца у популарном филму - Тек тад сам сазнао (ФОТО)