АКО КУПУЈЕТЕ АУТО, ОД 25. ДЕЦЕМБРА ВЕЛИКА ПРОМЕНА: Сва нова возила мораће да имају ову ознаку

Novosti online

21. 12. 2022. у 09:23

ЕНЕРГЕТСКИ пасош од 25. децембра ће морати да има сваки нови аутомобил који се купи у Србији, а многи још увек нису сигурни шта овај документ уопште представља.

АКО КУПУЈЕТЕ АУТО, ОД 25. ДЕЦЕМБРА ВЕЛИКА ПРОМЕНА: Сва нова возила мораће да имају ову ознаку

Фото З. Јовановић

Одговоре на питања да ли ће због тога још више да поскупе аутомобили, да ли ће увоз старијих половњака постати немогућ и да ли ће бити обавезни и за стара возила, дао је помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић.

- Енергетски пасош је новина, ми иначе не волимо промене али је ово заиста добра ствар. Закон о климатским променама налаже да постоји ознака економичности потрошње горива, као и емисије ЦО2 и штетних материја у атмосферу. Ми Срби имамо свест о томе какве аутомобиле возимо, како они утичи на околину и колико троше. Доказ о томе је да је Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре определило шест милијарди динара за субвенције нових и експанзију електричних и хибридних возила - рекао је он.

Ко мора да набави енергетски пасош за аутомобил, купац или продавац?

- У питању је задужење онога ко продаје, а не купца. Веома је битно да продавац који ставља ново возило у промет, на утврђеном месту или растојању, на јасно видљив начин и о свом трошку постави ознаку економичности, која ће садржати информације о званичној потрошњи горива, као и емисији штетних материја из новог аутомобила - рекао је Коковић у Јутарњем програму Прве телевизије.

Да ли ће набављање енергетског пасоша подићи цене нових аутомобила?

Коковић каже да неће утицати ни на цену возила, ни на садржај саобраћајне дозволе. Али пошто Срби већином купују половне аутомобиле, многи се питају да ли ће убудуће и "половњаци" морати да имају ову ознаку, или ће куповина увозног а коришћеног аутомобила бити онемогућена.

- Важно је да нагласимо, ово искључиво важи за нове моделе аутомобила, не постоји енергетски пасош за старије моделе. За сада! У некој будућности ће можда имати смисла да ту ознаку добију и старија возила, да би се видело колико загађују и утичу на здравље. Али за сада не постоји тенденција да се на овај, или сличан начин, уређује област возила која се увозе као употребљавана - рекао је Коковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (5)

БИЛО ИМ ЈЕ ЖАО ДА МЕ МАЛТРЕТИРАЈУ Коља о хендикепу: Гледам на то као на предност