АКО КУПУЈЕТЕ АУТО, ОД 25. ДЕЦЕМБРА ВЕЛИКА ПРОМЕНА: Сва нова возила мораће да имају ову ознаку

Novosti online

21. 12. 2022. у 09:23

ЕНЕРГЕТСКИ пасош од 25. децембра ће морати да има сваки нови аутомобил који се купи у Србији, а многи још увек нису сигурни шта овај документ уопште представља.

АКО КУПУЈЕТЕ АУТО, ОД 25. ДЕЦЕМБРА ВЕЛИКА ПРОМЕНА: Сва нова возила мораће да имају ову ознаку

Фото З. Јовановић

Одговоре на питања да ли ће због тога још више да поскупе аутомобили, да ли ће увоз старијих половњака постати немогућ и да ли ће бити обавезни и за стара возила, дао је помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић.

- Енергетски пасош је новина, ми иначе не волимо промене али је ово заиста добра ствар. Закон о климатским променама налаже да постоји ознака економичности потрошње горива, као и емисије ЦО2 и штетних материја у атмосферу. Ми Срби имамо свест о томе какве аутомобиле возимо, како они утичи на околину и колико троше. Доказ о томе је да је Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре определило шест милијарди динара за субвенције нових и експанзију електричних и хибридних возила - рекао је он.

Ко мора да набави енергетски пасош за аутомобил, купац или продавац?

- У питању је задужење онога ко продаје, а не купца. Веома је битно да продавац који ставља ново возило у промет, на утврђеном месту или растојању, на јасно видљив начин и о свом трошку постави ознаку економичности, која ће садржати информације о званичној потрошњи горива, као и емисији штетних материја из новог аутомобила - рекао је Коковић у Јутарњем програму Прве телевизије.

Да ли ће набављање енергетског пасоша подићи цене нових аутомобила?

Коковић каже да неће утицати ни на цену возила, ни на садржај саобраћајне дозволе. Али пошто Срби већином купују половне аутомобиле, многи се питају да ли ће убудуће и "половњаци" морати да имају ову ознаку, или ће куповина увозног а коришћеног аутомобила бити онемогућена.

- Важно је да нагласимо, ово искључиво важи за нове моделе аутомобила, не постоји енергетски пасош за старије моделе. За сада! У некој будућности ће можда имати смисла да ту ознаку добију и старија возила, да би се видело колико загађују и утичу на здравље. Али за сада не постоји тенденција да се на овај, или сличан начин, уређује област возила која се увозе као употребљавана - рекао је Коковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЛУДИЛО ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

''ЛУДИЛО'' ЈЕ ПОЧЕЛО: Навијачи Борца и Црвене звезде отели заставе Енглезима пред почетак меча на ЕУРО 2024 (ФОТО)

Фудбалске репрезентације Србије и Енглеске одиграће данас свој први меч у групној фази Европског првенства, меч је на програму од 21 час, а ''лешинари'' и ''делије'' су већ почеле са акцијама пошто су успели Енглезима да одузму заставе.

16. 06. 2024. у 12:38

Коментари (5)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Турци упали  на тренинг Србије пред први меч орлова на ЕУРО 2024 (ВИДЕО)