АМЕРИЧКА ЕКОНОМИЈА У ОПАСНОСТИ: Министарка финансија криви Федералне резерве

Novosti online

29. 01. 2023. у 00:39

МИНИСТАРКА финансија САД Џенет Јелен изјавила је да је охрабрена недавним подацима о инфлацији и тржишту рада, али је упозорила да је економија у опасности од рецесије услед високих камата.

АМЕРИЧКА ЕКОНОМИЈА У ОПАСНОСТИ: Министарка финансија криви Федералне резерве

Фото: Танјуг/АП

"Прилично сам задовољна подацима које сам до сада видела, али не желим да умањим ризик од рецесије, с обзиром на то да Федералне резерве својим потезима успоравају економију", рекла је Јелен за "Блумберг".

Америчка привреда порасла је брже од очекиваног - 2,9 одсто на годишњем нивоу у четвртом кварталу 2022, али основни подаци сугеришу да је раст почео да успорава.

Лична потрошња, најважнији покретач америчке економије, порасла је 2,1 одсто годишње, мање него што су економисти очекивали, док је продаја домаћим купцима прилагођена инфлацији - мерач који искључује трговину и залихе - порасла само 0,8 одсто.

То можда и није изненађујуће ако се узме у обзир агресивно повећање каматних стопа Фед-а са циљем да се угуши висока инфлација. Међутим, остварити тај задатак без застоја привреде и значајног повећања незапослености је историјски тешко, наводи "Блумберг".

"Не видим никакво право опуштање, расплет економске активности", нагласила је Јелен.

Истраживање "Блумберга" показује да економисти очекују да ће се привреда смањити у другом и трећем кварталу ове године и верују да постоји 65 одсто шанси за рецесију у предстојећој години.

"Охрабрује то што се инфлација смањује. Више се прича о отпуштањима, али у основи, тржиште рада је прилично стабилно", каже министарка финансија САД.

Уколико економија избегне неочекиване шокове, све се своди на тржиште рада и то да ли ће Фед успети да изведе "меко слетање", односно да спусти висину каматних стопа, рекла је Јелен али је упозорила да чак и то неће значити избегавање пораста незапослености.

Стопа незапослености у децембру износила је 3,5 одсто, што је најнижи ниво у последњих 50 година. Јелен сматра да је у опоравку од пандемије ковида и последица специјалне војне операције у Украјини, тржиште рада вероватно превазишло дугорочно одржив ниво незапослености.

"Пут ка одржавању јаког тржишта рада уз смањење инфлације, укључује успоравање раста", упозорила је Јелен.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: Погледајте како је изгледала Кула Београд у част првог српског просветитеља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени