ПРВО ЕГИПАТ, СЛЕДЕ УАЕ, КОРЕЈА И КИНА: Наша држава планира да реализује споразуме о слободној трговини са четири земље

Е. Б. Т.

28. 01. 2023. у 11:20

ЗАКЉУЧИВАЊЕ Споразума о слободној трговини са Египтом биће један од приоритета Министарства трговине у наредном периоду. На тај начин ће се дати додатни импулс, пре свега, нашим произвођачима пољопривредних производа. Они на том тржишту имају велике могућности, али оно сада није атрактивно због постојања царинских баријера. Ово у разговору за "Новости" кажу у том министарству, истичући да раде на отварању нових тржишта за привреднике.

ПРВО ЕГИПАТ, СЛЕДЕ УАЕ, КОРЕЈА И КИНА: Наша држава планира да реализује споразуме о слободној трговини са четири земље

Фото: Танјуг

Осим са овом земљом, Србија је у процесу потписивања уговора о слободној трговини и са Кином, Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и Корејом. Како сазнајемо, делегације Привредне коморе Србије су биле у Саудијској Арабији и очекује се да ће се и са том земљом постићи таква врста споразума. Ови уговори ће отворити нове пословне могућности за српске компаније, посебно за пољопривредне и прехрамбене произвођаче, грађевинске фирме, дрвопрерађивачку индустрију, као и ИТ сектор. Оне ће своје производе и услуге моћи да продају под повољнијим условима на тим великим тржиштима. Кинеско има 1,4 милијарде становника, Египат око 100 милиона, Саудијска Арабија 35 милиона, Емирати 10, а Кореја 50 милиона. Споразуми о слободној трговини нашу земљу ће учинити још атрактивнијом инвестицином дестинацијом.

У Министарству истичу да се наша огромна шанса за додатни раст економске активности и запослености крије у повећању трговинске размене са нашим традиционалним политичким партнерима, а један од њих је Кина, која је на другом месту у укупној размени Србије.

 - Наш извоз у Кину у последњих пет година повећан је чак петнаест пута и постоје реалне основе да се он додатно унапреди и зато улажемо максималне напоре како бисмо што пре окончали процес закључивања Споразума о слободној трговини са том земљом - наводе у Министарству.

СА СЕУЛОМ ПОВЕЋАНА РАЗМЕНА

ЛАНЕ је укупна робна размена са Републиком Корејом повећана скоро 50 одсто у односу на 2021. годину.

- Наша земља има довољно привредних капацитета и могућности, и циљ је да додатно привучемо инвеститоре за улагање у привреду Србије, нарочито у оним областима где Република Кореја има високо развијене компаније у секторима попут ауто-индустрије и ИТ-а - наводе у Министарству трговине.

Помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС, Бојан Станић, истиче да такви споразуми представљају нашу предност.

 - Ако постоје добри политички односи, то може да се искористи и да донесе бенефите за наше компаније - објашњава Станић. - Посебно је то битно у случају Кине, јер је то огромно тржиште, ми њима нисмо конкурентни, имамо дефицит и зато је потребно што боље испреговарати споразум.

Он сматра да треба бити опрезан и пажљиво дефинисати тај документ како би се избегли ризици које може да донесе отварање нашег малог тржишта за ту светску трговачку велесилу. Према Станићевим речима, Саудијска Арабија се отвара у либералном смислу што ће утицати на понашање потрошача и повећање њихове тражње за европским производима, у које спадају и наши.

 - Град Џеда у Саудијској Арабији је растући, биће нови Дубаи - каже Станић. - У тој земљи и Египту се раде велики инфраструктурни пројекти што је шанса коју наше грађевинске компаније могу да искористе.

Говорећи о блискоисточним земљама, истиче да је значајно што је то тржиште релативно близу, посебно Египат где се све транспортује морем.

Премијерка Ана Брнабић је почетком јануара у Дубаију предала колегама из Уједињених Арапских Емирата коментаре на нацрт Споразума о слободној трговини и том приликом најавила да се очекује да тај документ буде потписан у наредна три месеца. Она је нагласила да ће то много допринети побољшању привредне сарадње двеју земаља, посебно по питању робне размене, која је доста скромна.

У Министарству кажу да наша земља сматра УАЕ изузетно важним партнером и да смо снажно опредељени да и убудуће развијамо економску сарадњу кроз повећање обима трговинске размене, нарочито кроз већи пласман пољопривредних производа на то тржиште за којим постоји евидентна растућа потреба.

БОНУС ВИДЕО:

"УМЕТНОСТ ИЗНАД СВЕГА“: Међународни филмски фестивал Кустендорф отворен на Мокрој гори

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића - пресудили јој четници јер је била партизанска жена