ЗАСТАРА СТОПИРА НАПЛАТУ РАЧУНА: Како избећи плаћање потраживања за рачуне за комуналије и сличне услуге старије од године

Е. Б. Талијан

29. 12. 2022. у 09:30

ДУГОВАЊА грађана за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију, мобилне и фиксне телефоне застаревају у року од годину дана.

ЗАСТАРА СТОПИРА НАПЛАТУ РАЧУНА: Како избећи плаћање потраживања за рачуне за комуналије и сличне услуге старије од године

Фото Shutterstock

Међутим, дуг може да буде наплаћен принудно и након тог периода, а једини начин да корисник то избегне је да уложи приговор на време. Овим поводом се читаоци "Новости" често јављају нашој редакцији за савет. У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да уколико их је неко тужио за застарело потраживање, никако не треба да избегавају решење које им стигне од извршитеља.

- Све услуге које доспевају на месечном нивоу застаревају у року од годину дана, према Закону о облигационим односима - истиче Марко Драгић, правни саветник у НОПС-у. - Доказ о уплати треба чувати у том периоду, односно 12 месеци.

Дешава се да грађани случајно не плате неки рачун или можда нису добили опомену. Ако се деси да их неко тужи за застарело потраживање и стигне им решење од извршитеља, обавезно треба у року од осам дана да уложе приговор и да се позову на застару. Само тако могу да зауставе принудну наплату потраживања.

- Погрешно је уверење грађана да дуг не може да буде наплаћен ако је прошло више од 12 месеци или да ће одбијањем решења која им стижу од извршитеља избећи да плате - објашњава Драгић. - Институт застаре се не примењује аутоматски, већ искључиво када се дужник позове на њега у року од осам дана.

Уколико то не учини, како додаје, на крају ће његови трошкови бити вишеструко увећани и дуг ће бити принудно наплаћен. Он указује да је Законом о заштити потрошача забрањено да се корисници условљавају наплатом застарелих потраживања да би им била поново укључена, односно пружена услуга. Међутим, у пракси се то, ипак, дешава.

- Мобилни и кабловски оператери имају право да прекину пружање услуге потрошачима који два месеца нису платили рачун - каже Драгић.

 

ПИСМО ПРЕКО ИЗВРШИТЕЉА

СУД по службеној дужности не води рачуна о роковима, о томе морају да брину потрошачи.

- Дужник свој приговор на застарела потраживања упућује преко извршитеља суду, који доноси одлуку да се обустави наплата - наводи Драгић. - Тај поднесак мора да буде сачињен у складу са прописима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори