КАМАТА ДОГУРАЛА ДО ПЕТ ОДСТО: НБС донела одлуку о повећању референтне каматна стопе за 50 базних поена

Б. Ца.

08. 12. 2022. у 18:39

НA седници, последњој овогодишњој, Извршни одбор НБС одлучио је да повећа референтну каматну стопу и девети пут заредом.

КАМАТА ДОГУРАЛА ДО ПЕТ ОДСТО: НБС донела одлуку о повећању референтне каматна стопе за 50 базних поена

Фото Танјуг

Сада је подигнута за 50 базних поена, и попела се на ниво од пет процената. У истој мери повећана је и стопа на депозитне олакшице - на 4 одсто, као и стопа на кредитне олакшице - на 6 процената.

Како је саопштено из централне банке, ова одлука је представља наставак пооштравања монетарних услова и утиче на ограничавање секундарних ефеката раста цена путем инфлационих очекивања и тиме доприноси да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја периода пројекције.

- Данашње повећање референтне каматне стопе представља њено девето узастопно повећање, закључно с којим је од априла ове године она повећана за укупно 400 базних поена - кажу у централној банци. - НБС ограничавању ефеката преливања раста увозних цена на домаће цене, као и макроекономској стабилности у условима повећане глобалне неизвесности, у знатној мери доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру.

Како је из ИО НБС саопштено, економија Србије се и даље суочава са знатним трошковним притисцима из међународног окружења, иако има сигнала њиховог попуштања.

Наредна седница ИО на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 12. јануара.

Следеће недеље се очекује и повећање референтне каматне стопе Европске централне банке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!