ПРОДУЖЕТАК ОТПЛАТЕ ДО ПЕТ ГОДИНА: НБС донела низ прописа - Олакшице за дужнике у банкама који имају проблем са враћањем рата

Б. Царановић

08. 12. 2022. у 17:20

НАРОДНА банка Србије је данас на редовној седници Извршног одбора усвојила неколико прописа који би требало да олакшају грађанима који су се задужили у банкама и имају проблем да врате дугове.

ПРОДУЖЕТАК ОТПЛАТЕ ДО ПЕТ ГОДИНА: НБС донела низ прописа - Олакшице за дужнике у банкама који имају проблем са враћањем рата

Фото: П. Митић, Н. Скендерија

Иако неће бити мораторијума на отплату позајмица, као у време корона, банке би требало да поједичано изађу у сусрет клијентима који због тренутне кризе имају тешкоће да плате рате својих готовинских или других кредита. Отплата ће моћи да се прилонгира до три године за готовинске, а пет година са стамбене кредите.

У питању су Одлуке о адекватности капитала банке и о изменама Одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима. Нису обавезујуће за банке, али НБС сматра да је у заједничком интересу уговорних страна помогну дужницима да лакше измире своја дуговања.

- Овим прописима у циљу заоштравања монетарне политике, одлучили су да пруже подршку грађанима, али и очувају стабилност банкарског сектора – кажу у НБС. - Омогућено је банкама да дужницима којима је то заиста потребно обезбеде неопходне олакшице, а клијенти који имају тешкоће у отплати кредита треба да у непосредној комуникацији с пословним банкама уговоре оптимално решење којим ће превазићи проблеме.

Тако ће банке грађaнима који су у финансијским потешкоћама, омогућити да реструктурирају потраживање по основу одобреног потрошачког, готовинског или другог сличног кредита на рочност за три године дужу у односу на важеће регулаторно решење – кажу у НБС.

- То значи да ће банка дужнику који се суочава са проблемима у измиривању обавеза моћи несметано да продужи рок за отплату ове врсте кредита. Рок за враћање готовинских и потрошачких позајмица не може да буде дужи од девет година, односно за потрошачке кредите за куповину моторних возила од 11 година. У оквиру ових рокова, дужнику ће моћи да се одобри уступак у вези са отплатом потраживања, без обзира на степен његове кредитне задужености у тренутку реструктурирања.

- Описане уступке банке ће моћи да спроводе како на своју иницијативу уз пристанак дужника, тако и поступајући по образложеном захтеву дужника након којег је банка оценила да постоје чињенице и посебне околности које су утицале на погоршање финансијског положаја дужника и тиме на могућност да он уредно измирује своје обавезе према банци – објашњавају у Централној банци. - Рок у којем дужник може поднети захтев банци за одобравање реструктурирања по новим правилима није ограничен, али се реструктурирање на овај начин може спровести само једном.

Одлуке ће ступити на снагу осам дана до објављивања у Службеном гласнику.

- Одлуком о изменама Одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима, продужена је примена мере усмерене на олакшавање услова отплате стамбених кредита грађанима, што значи да банке и током целе наредне године дужницима могу понудити олакшице у виду продужавања рока отплате стамбених кредита за најдуже пет година, а да се то продужење не рефлектује на регулаторни третман потраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву