ЈЕФТИНИЈИ РАЗГОВОРИ И ИНТЕРНЕТ: Шта нам доноси роминг декларација која је потписана у Тирани

Б. Ца.

07. 12. 2022. у 08:00

ПРЕДСЕДНИК Вучић присуствовао је јуче у Тирани потписивању Роминг декларације између дела мобилних оператера из Европске уније и са Западног Балкана, која ће омогућити постепено смањивање цена и на крају потпуно укидање трошкова роминга између Уније и региона.

ЈЕФТИНИЈИ РАЗГОВОРИ И ИНТЕРНЕТ: Шта нам доноси роминг декларација која је потписана у Тирани

Фото АП

Овај документ предвиђа да ће прве бенефите корисници осетити већ од октобра 2023. године, изјавио је јуче генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић, који је потписао документа.

Како је речено, смањење трошкова роминга са земљама ЕУ омогућиће боље услове за сарадњу и подстицај за пословање, али и за туризам. У оквиру Берлинског процеса, лидери Западног Балкана договорили су раније међусобно укидање накнада за роминг, а Споразум о регионалном ромингу ступио је на снагу у јулу 2021. године. Рад на самој Роминг декларацији координирао је "Дојче телеком", који је током 2022. на бројним састанцима окупио више оператера из ЕУ и из земаља Западног Балкана, који су заједнички са представницима РЦЦ (Regional Cooperation Council) и Европске комисије радили на усаглашавању текста документа.

У Декларацији је јасно дефинисано да она има пуну подршку институција ЕУ и да чини један од битних сегмената целокупне политичке, економске и социјалне интеграције земаља Западног Балкана и ЕУ. Вучић је јуче захвалио РЦЦ и генералној секретарки ове организације Мајлинди Брегу на подршци за добијање јефтинијих услуга у систему роминга између мобилних оператера ЕУ и Западног Балкана.

- Цене роминга опадаће као лишће наредне јесени - рекла је секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу.

- То је тек почетак процеса до остваривања крајњег циља приближно истих нивоа домаћих цена. То практично значи да ће сваки телеком оператер из ЕУ и региона који је потписник декларације размотрити увођење тарифних планова и могућности мањих малопродајних цена за своје кориснике у ромингу у другим мобилним мрежама, док ће прва значајна смањења цена услуга преноса података у ромингу ступити на снагу од 1. октобра 2023. године.

Како је истакнуто, креатори политика на Западном Балкану треба да убрзају провођење реформи политика у телекомуникационом сектору, у складу са закључцима Дигиталног самита Западног Балкана 2022, а у циљу стварања Заједничког регионалног тржишта региона и подстицајнијег пословног окружења. Како су из Савета навели, економије са Западног Балкана требало би да спроведу реформе најкасније до краја 2023. године.

Декларација је резултат ангажмана оператера из ЕУ и региона и подршке Европске комисије, Савета за регионалну сарадњу, као и власти из региона.

Да ће повољније цене роминга представљати значајан корак у олакшавању живота грађанима оба региона, сматрају и удружења потрошача.

- Нема дилеме да ће грађани Србије који одлазе у иностранство, у земље Европске уније, имати користи када почну да важе договори из Декларације - каже Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

- Јефтинији разговори, поруке, као и пренос података свакако ће им олакшати живот, па сваки помак у том правцу подржавамо. Осим тога, то гледамо и као још један корак ближе Европској унији.

НЕПРОЦЕЊИВО

ОДРЖАНО је неколико састанака између комесара Оливера Вархељија и генералних директора оператера земаља Западног Балкана. На њима је челник "Телекома Србија" Владимир Лучић поручио да ће повољније цене роминга представљати непроцењиви бенефит како за економије ових земаља, тако и за грађане оба региона.

ДВОСТРУКО ВИШЕ У ИНОСТРАНСТВУ

УКИДАЊЕ роминга на Западном Балкану довело је до великих промена. Према подацима из нацрта извештаја о промету података у ромингу, број корисника роминга на Западном Балкану порастао је за 100 одсто. Када се пореди друга половина прошле године са првом половином ове, број минута остварених у одлазним позивима повећан је до 237 одсто.

Долазни позиви повећани су до 173 одсто. Обим саобраћаја података истовремено је повећан за до 459 одсто. У питању је саобраћај који су остварили корисници из Србије док су били у ромингу на Западном Балкану у другој половини 2021. у односу на прву половину 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

ЈЕДАН ПАПА ЈЕ БИО СРБИН Звали га гвоздени и задужио је Рим