БИВШИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈA УПОЗОРАВА: "Фед ће морати да подигне камате, економији прети „ефекат лавине“ "

Новости Онлајн

03. 12. 2022. у 18:25

БИВШИ министар финансија Лари Самерс рекао је да ће Федералне резерве вероватно морати да подигну каматне стопе више него што тржиште очекује пошто цене остају високе. За „ефекат лавине“ постоје стварни ризици, додао је он.

БИВШИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈA УПОЗОРАВА: Фед ће морати да подигне камате, економији прети „ефекат лавине“

Фото: АП

Самерс је за ТВ Блумберг изјавио да је пред америчком економијом „дуг пут“ пре него што инфлација буде зауздана, преносе амерички медији.

Фед је, подсећају медији, повећао каматне стопе за 0,75 процентних поена четири пута заредом, али је председавајући система Федералних резерви Џером Пауел рекао да ће је вероватно подићи за мањи износ на састанку касније овог месеца.

Ипак, он је додао да је Феду потребно „значајно више доказа да би добио уверавања“ да инфлација опада. Потрошачке цене су у октобру расле нешто споријим темпом него што се очекивало упркос томе што су Американци повећали своју потрошњу.

Пауел је нагласио да ће Фед наставити да подиже каматне стопе онолико колико је потребно да инфлацију стави под контролу. Званичници настоје да се инфлација врати на 2 одсто годишње.

Берзански индекси су порасли након Пауелове изјаве, али поједини финансијски стручњаци изразили су забринутост због тога што Фед пребрзо подиже стопе и изазива економски пад.

Извештаји указују да растућа каматна стопа није имала велики утицај на укупну економију, али Самерс наводи да се ефекти повећања могу догодити изненада.

- У одређеном тренутку, потрошачима понестане уштеђевине и онда имате тренутак као што га има Пера Којот - рекао је он, мислећи на цртаног лика који изненада падне са литице док јури Птицу Тркачицу.

Самерс је закључио да постоји „стварни ризик“ за „ефекат лавине“, али је додао да Фед не би требало да мења свој циљ од 2 одсто за инфлацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама