БЕЗ КАЗНИ ДО ПОПРАВКЕ: Због квара на информационом систему МУП обустављене регистрације

Б. Царановић

02. 12. 2022. у 07:33

ПАО систем! Возачи у Београду не могу да региструју кола. МУП каже, биће решен проблем. Они који возе нерегистрована возила неће бити кажњени.

БЕЗ КАЗНИ ДО ПОПРАВКЕ: Због квара на информационом систему МУП обустављене регистрације

Фото А. Стевановић

Власници аутомобила којима ових дана истиче регистрација возила, забринули су се јер од среде не могу да обаве ову годишњу обавезу. У агенцијама које се баве техничким прегледом и продужавањем регистрације кажу да је проблем што је МУП-у пао систем због софтверског квара и да се само чека да проради да би наставили да примају возила.

Како "Новости" незванично сазнају, очекује се да ће систем поново бити успостављен до понедељка, што зависи од тежине квара, али да ће свима који су већ платили регистрацију, уплатнице важити, као и да им саобраћајци неће писати казне.

Из Министарства унутрашњих послова јуче су саопштили да грађани који претходна два дана нису успели да продуже регистрацију возила, саобраћајна полиција неће кажњавати.

- Обавештавамо јавност да је услед квара на хардверским компонентама информационог система МУП-а дошло до прекида рада сервиса који је намењен за пружање услуге регистрације и продужења регистрације возила - кажу у Министарству унутрашњих послова. - Стручне екипе МУП раде на отклањању насталог проблема, чије се решавање очекује у најскорије време. Грађани који из наведених разлога нису успели да продуже регистрацију својих возила, саобраћајна полиција неће кажњавати. Остали сервиси МУП унутрашњих послова раде несметано.

Фото Н. Скендерија

Како су нам јуче рекли у београдској агенцији, све што се тиче регистрације и техничког прегледа могу да обаве, али сама регистрација која је до МУП је тренутно онемогућена.

- Почеле су да важе нове цене регистрације путничких возила од 1. децембра, па нас је пре свега бринуло да ли ће онима који су већ уплатили важити старе цене - каже наш саговорник. - Враћамо све који дођу, па нас неће изненадити ако гужве буду велике када проради систем МУП. Сумњали смо да је проблем изазвало усклађивање нових такса, које ће бити више за 90 до 870 динара, у зависности од кубикаже.

Што се тиче нових цена, из МУП за наш лист објашњавају да нове таксе неће почети да важе преко ноћи.

- Закон о финансирању локалних самоуправа који прописује и максимални износ комуналне таксе за држање моторних и прикључних возила јуче је ступио на снагу - кажу у МУП. - На основу Закона, локалне самоуправе ће у наредном периоду донети одлуку о висини комуналне таксе на својим подручјима. Тек кад одлуке ступе на снагу почеће се са применом. Грађани који су извршили уплату у току прекида система неће морати накнадно да доплаћују било какве таксе.

Како смо недавно писали у нашем листу, за аутомобиле до 1.150 кубика горњи лимит по новим тарифама је 710, а за оне преко 3.000 кубика 7.110 динара. Тај распон се до сада кретао од 620 до 6.240 динара. Код теретних возила, која су према носивости разврстана у четири категорије, таксе ће бити скупље од 260 до 870 динара, и крећу се у распону од 2.140 до 7.110 динара.

 

ПРИМЕРИ НОВИХ ЦЕНА

ВОЗИЛА кубикаже од 1.150 до 1.300, од јуче ће ову таксу максимално плаћати 1.410 динара, што је 170 динара више него сада када је највиши износ 1.240. За јаче аутомобиле, од 1.300 до 1.600 кубика, накнада ће бити 260 динара скупља и износиће 2.130 динара. Трошак ће највише да се повећа за возила чија је запремина мотора већа од 3.000 кубика. Власници ових четвороточкаша ће накнаду плаћати 870 динара више него сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и Ђедов мали гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и "Ђедов мали" гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЦЕЛА Србија је још једном уз фудбалску репрезентацију. Вероватно је веома мали број оних који нису пратили трилер меч Србије и Словеније у другом колу групе "Ц" на Европском првенству у Немачкој.

20. 06. 2024. у 20:15

Коментари (1)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура