СИНИША МАЛИ: Е-фактурама до веће ликвидности и ефикасности привреде

Novosti online

18. 11. 2022. у 13:12

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар финансија Синиша Мали позвао је данас привреднике, који су у систему ПДВ-а, да се у што краћем року пријаве на систем е-фактура, оцењујући да је увођење система електронског фактурисања важно јер је од огромног значаја за бољу ликвидност и ефикасност привреде.

СИНИША МАЛИ: Е-фактурама до веће ликвидности и ефикасности привреде

Синиша Мали, Фото Танјуг

Мали је на конференцији “Е-фактуре за привреду: Новине у систему и законском оквиру од 2023” подсетио да је од 1. јануара 2023. године обавезно издавање и чување електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора, уколико су у систему ПДВ-а, а да су користи од њега огромне.

 -Заједно можемо да креирамо конкурентнију и атрактивнију привреду наше земље - рекао је Мали, и додао да је увођење е–фактура у систем пословања један од најважнијих реформских потеза спроведених у протеклих 20 година.

Он је оценио да је тај огроман и важан реформски потез Владе Србије током ове године прошао неприметно, услед велике светске кризе и разних других изазова са којима смо се суочавали.

Мали је указао и да је Србија, када је у питању увођење е-фактура испред Француске, Шпаније, Словеније, које тек планирају да уведу тај систем.

Он је навео и да се у систему електронских фактура тренутно налази више од 10.000 корисника јавних средстава, односно да је цела држава већ у систему електронских фактура, али и велики број привредника, као и 175.000 привредних субјеката.

- Е–фактуре смо увели због привредника који су то тражили како би унапредили пословање, учинили га транспарентнијим, и како би на крају и повраћај ПДВ добили у краћем временском периоду - рекао је Мали.

Министар је истакао и да је коришћење система е–фактура бесплатно, да је процедура транспарентна и једноставна.

 -Када је чување е-фактура у питању, идемо у корак са дигитализацијом, са новим  трендовима. Трошкови су нижи, али најважнија ствар за привреду је што ћемо упаривањем  улазно-излазних фактура бити у могућности да повраћај ПДВ-а радимо у року од 24 до 48 сати, аутоматски, без додатних контрола и било каквих проблема. Уместо да то траје, као данас 35-40 дана, то ће трајати дан или два - рекао је Мали.

Он је оценио да је то огромна предност за привреду, али и помоћ њеној ликвидности, додајући да се испуњава још једно дато обећање.

Министар је истакао и да се не стаје са реформама упркос тешком периоду у којем се налазимо и великим изазовима са којим се суочавамо.

-У последње три године показали смо колико нам је привреда отпорнија и колико смо одлучнији и озбиљнији када је помоћ привреди, грађанима и однос према проблемима у питању. Нисмо се предали ни када је епидемија ковида кренула 2020. године, нисмо се предали ни када су кренули проблеми у ланцима снабдевања, када је кренула енергетска криза, конфликт у Украјини. Привреду смо помогли са скоро девет милијарди евра, али оно што смо успели да урадимо је да сачувамо радна места и наше производне капацитете - рекао је Мали.

Он је истакао да је стопа незапослености у Србији 8,9 одсто у другом кварталу ове године, и да је то на историјски најнижем нивоу, подсећајући да је 2012. била 25,9 одсто.

- У последње две године стопа раста нашег БДП-а је највиша у Европи. Растемо и ове године - рекао је Мали, и додао да је велики број и јачих економија као што је економија Велика Британије, већ у рецесији, док ми нисмо.

Наводећи да је Србији удео јавног дуга у БДП-у 54,7 одсто БДП-а, што је далеко испод нивоа Мастрихта, министар је подсетио да је просек ЕУ 94 одсто.

Он је истакао и да стране директне инвестиције износе више од три милијарде евра за првих десет месеци ове године, и додао да није заустављен ниједан пројекат изградње ауто–путева, фабрика, болница, школа…

 - Србија се показала другачијом, али не смемо да станемо и то је моја порука свима вама - рекао је Мали.

Како је истакао, поред великих ствари видљивих голим оком, урађене су и ствари које је привреда тражила, као што је увођење е-фактура, новог система е-фискализације, а са циљем што успешније борбе против сиве економије.

- Циљ нам је да подигнемо свест људи да је важно да узму и фискални рачун, а с друге стране да подигнемо свест привредника да не само да можемо кроз систем е-фактура да им помогнемо да њихов процес пословања буде успешнији, већ да заједно можемо да мењамо перспективу наше привреде и државе, да будемо конкурентнији и атрактивнији, да будемо лидери и у процесу дигитализације и увођења новина које превасходно треба да помогну привреди - рекао је Мали.

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад рекла је да Немачка снажно подржава даље унапређење пословног окружења у Србији и ефикасно сузбијање сиве економије било које врсте, те да су у том циљу подржали надлежне српске институције у дефинисању и изградњи новог националног програма за сузбијање сиве економије.

- Увођење електронске фискализације и електронских фактура су амбициозне системске реформе. Правилно примењене ове реформе ће смањити трошкове за предузећа и допринети унапређењу ефикасности јавне управе. Ова реформа ће допринети остварењу равноправне конкуренције за све актере на тржишту - рекла је Конрад.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић указао је да су е-фактуре, е-фискализација и е-плаћања стубови транспарентне економије и фер конкуренције.

-У потпуности  смо ту да подржимо развој овог система који доноси бројне бенефите грађанима и привреди, а наравно и држави, кад је реч о бољим начинима за плаћање и новим приликама за развој пословања, унапређење јавних услуга и бржи економски развој - рекао је Цветковић и честитао министру Малом на успешној имплементацији система е-фактура и е-фискализације.

Он је изразио уверење да ће развој безготовинских плаћања бити велика ствар за Србију. Према његовим речима, за грађане безготовинска плаћања значе велику уштеду у времену јер су и до три пута бржа него плаћања готовином и значе куповину безбедних производа на сигурном месту с обзиром на то да су пост терминали такви да могу да их поседују сви уредно регистровани привредни субјекти и да се спроводе све трансакције тако да су транспарентне.

Након уводних обраћања одржана је дебата са привредницима на којој су помоћници министра Драган Демировић и Соња Талијан одговарали на дилеме привредника у вези са е-фактурама како би им се пружила помоћ за све недоумице које могу имати у пракси.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО-СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу