ОД ФЕБРУАРА 10 ОДСТО ВЕЋИ РАЧУНИ ЗА СТРУЈУ: Електрична енергија у нашој земљи за домаћинства и предузећа поскупеће у јануару 2023. године

Е. Б. ТАЛИЈАН

12. 11. 2022. у 08:30 >> 08:31

ЦЕНА струје за домаћинства и фирме биће, највероватније, скупља 10 одсто, од јануара, сазнају "Новости".

ОД ФЕБРУАРА 10 ОДСТО ВЕЋИ РАЧУНИ ЗА СТРУЈУ: Електрична енергија у нашој земљи за домаћинства и предузећа поскупеће у јануару 2023. године

Фото Танјуг

То значи да ће привредници уместо садашњих 95, електричну енергију плаћати 105 евра по мегават-сату. За просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно, у фебруару ће стићи увећани рачуни за око 370 динара. Грађане сада мегават-сат струје, без такса и мрежарине, кошта око 41 евро. На европском тржишту цена за испоруку у наредној години у среду је износила око 360 евра по мегават-часу, а претходних дана се кретала до 400 евра.

Унија послодаваца Србије истиче да ће поскупљење струје оптеретити наше привреднике, који ће од Нове године имати нове издатке и због повећања плата, као и виших цена сировина које се углавном увозе. У Привредној комори Србије сматрају да је значајно да је поскупљење ограничено и да ћемо и даље бити међу земљама са најнижом ценом електричне енергије у Европи, што је предност у привлачењу страних инвестиција.

Председник Србије Александар Вучић, крајем прошле недеље рекао је да је могуће да дође до повећања цене струје, и да ће се, када се то деси, кретати између осам и десет одсто.

- Привредници су свесни околности, али сматрају да је повећање од 10 одсто велико - каже Небојша Атанацковић из УПС.

- То ће довести до поскупљења производа и услуга који зависе од енергената, што ће додатно погурати инфлацију. УПС стално истиче потребу да се направи разлика између привредника, јер нису сви у истој ситуацији.

Скупља струја подиже цену робе, Фото Танјуг

Он објашњава да би за оне фирме, у чијем је процесу производње удео потрошње електричне енергије велики, и које не могу да пређу на друге изворе енергије, држава требало да учини одређене уступке како њихова цена производње не би много расла. Како указује помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС, Бојан Станић, поскупљење електричне енергије значи додатни трошак за привреду, али је и даље то разумно повећање имајући у виду цене струје на европској берзи.

С друге стране, Атанацковић наводи да ће, рачунајући и ново поскупљење од јануара, цена струје за привреднике да се повећа за више од 100 одсто за годину дана. Коштаће 105, а раније је била 50 евра по мегават-сату. Прво је, како подсећа, цена порасла на 75, затим на 95 евра по мегават-часу, а сада ће још 10 одсто. Он оцењује да до тих поскупљења долази релативно брзо. Према његовим речима, за разлику од гаса и нафте и деривата где је Србија зависна од увоза, у производњи електричне енергије држава значајно учествује и ту има могућности да више утиче на цену.

НИСКА ЦЕНА ПРИВЛАЧИ ИНВЕСТИТОРЕ

ОКО 3,5 милијарди евра инвестиција је дошло ове године, што је више него лане - наводи Бојан Станић из ПКС.

- Једна од предности које Србија користи за привлачење инвеститора је и та што је цена струје у нашој земљи релативно ниска, а и са повећањем од 10 одсто она остаје на том нивоу.

Поскупљење је, како указује, очекивано, и тиме се даје простор и време привредницима да се прилагоде, јер ће цене енергената остати повећане.

ПОСКУПЉУЈУ ПРОИЗВОДИ И УСЛУГЕ

СРПСКИ бизнисмен Мирољуб Алексић, чије компаније послују у угоститељско-хотелском сектору, кондиторској индустирији и у области трговине, истиче да ће поскупљење струје за привреднике сигурно подићи цене производа и услуга.

- Зато што је ово неиздрживо - каже Алексић. - Сви намети, порези, таксе, енергенти са годинама се повећавају. Цене сировина, као и свих инпута, па тако и прехрамбених производа су порасле за више од 50 одсто. Биће подигнута и минимална плата.

Једино се, како наводи, курс евра не мења већ 10 година. Према Алексићевим речима, то су маказе које уништавају извозно оријентисана домаћа предузећа, привреднике и пољопривреднике и наглашава да је све подређено увозном лобију. Сваки извозник, како објашњава, продаје евре за 50 одсто вредности и тиме плаћа све динарске дажбине и енергенте.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву