РАЧУНИ РАСТУ ЗА 370 ДИНАРА: Када се спроведе најава да ће цена струје морати да поскупи до 10 одсто

Е. Б. Т.

08. 11. 2022. у 10:20

УКОЛИКО би струја поскупела 10 одсто, то би за просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно и рачун плаћа око 4.000, било увећање од око 370 динара.

РАЧУНИ РАСТУ ЗА 370 ДИНАРА: Када се спроведе најава да ће цена струје морати да поскупи до 10 одсто

Фото М. Анђела

Председник Србије Александар Вучић рекао је у недељу да је могуће да дође до повећања цене електричне енергије, али да се то неће још десити, а када буде кретаће се између осам и 10 процената. Он је негирао наводе неких медија о томе да ће електрична енергија поскупети 70 одсто.

- Не кажем да неће бити повећања између осам и десет одсто, али и грађани и инвеститори имаће и даље најнижу цену струје - казао је Вучић.

- Тиме се купује будућност за предузећа и привлаче нове инвестиције, али штите и грађани. Зато Србија издваја огромне суме за енергенте, али су сви системи стабилизовани.

Раније је премијерка Ана Брнабић изјавила да ће електрична енергија и гас морати да поскупе у једном тренутку, али да ће то бити условљено растом плата и пензија.

- Наравно да ће морати да се диже цена струје као што ће морати да се диже цена гаса, али постоје две ствари које су важне и које ће то да условљавају - истакла је Брнабићева.

- Прва је раст плата и пензија у Србији, колико ми можемо да штитимо куповну моћ наших грађана и то ћемо и даље радити зато што ми не можемо да дижемо цену на начин да упропастимо све оно што смо радили у последњих осам година. Дакле, ми морамо да гурамо навише раст животног стандарда грађана и цене струје ће ићи горе, али да то буде на једном одрживом нивоу.

Фото М. Марковић

Она је указала и да Србија мора у овој кризи да штити нашу привреду и наша предузећа субвенционисаном ценом струје и гаса, како би они били конкурентни, јер ће неке земље ЕУ, као што је Немачка, давати шаком и капом финансијску помоћ својим компанијама.

Стручњак за енергетику у "Дилојту" и бивши директор у ЕПС, Жељко Марковић, истиче да је циљ најављеног поскупљења струје да "Електропривреда Србије" не иде у губитке, као што је то већ направљено, па је сада држава ребалансом буџета морала то да покрива, јер јавно предузеће није у могућности.

- Корекција је потребна да би ЕПС могао нормално да функционише, имајући у виду високе цене електричне енергије на берзама и да је неопходно да се она купује - објашњава Марковић.

- Сада је за домаћинства цена струје, саме енергије, без такса и мрежарине, 41 евро по мегават-сату. То је и даље испод нивоа колико мегават-сат кошта ЕПС, а што укључује цену производње плус увоз. И то је јасан индикатор да електрична енергија мора да поскупи.

Он наводи да на цену струје утичу кретања на европском тржишту електричне енергије, те да ће када на берзи буде појефтинила, корекција ићи наниже.

ЗА ПРИВРЕДУ OСTAJE "ЗАМРЗНУТА"

САДАШЊА цена струје за индустрију од 95 евра по мегават-сату важи до 31. децембра - каже Жељко Марковић, стручњак у "Дилојту".

- Ако би се и на привреду односило поскупљење од око 10 одсто, онда то значи да је тај раст сагледан у односу на тренутне цене за испоруку електричне енергије у 2023. години, које се крећу од 390 до 400 евра. У том случају би са садашњих 95 поскупела на око 105 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

БЕЗ поштовања историје и чувања сећања на великане који су нас својим бесмртним делима у прошлости задужили нема ни светле будућности. Вођен овим универзалним животним геслом, Belgrade Waterfront није пропустио да, подижући најмодерније насеље у Србији, читаву десну обалу Саве премрежи новим саобраћајницама које представљају својеврстан омаж славним историјским личностима.

23. 05. 2024. у 16:00 >> 12:26

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

Коментари (0)

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Ово је нови тренер Новака Ђоковића?!