РАЧУНИ РАСТУ ЗА 370 ДИНАРА: Када се спроведе најава да ће цена струје морати да поскупи до 10 одсто

Е. Б. Т.

08. 11. 2022. у 10:20

УКОЛИКО би струја поскупела 10 одсто, то би за просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно и рачун плаћа око 4.000, било увећање од око 370 динара.

РАЧУНИ РАСТУ ЗА 370 ДИНАРА: Када се спроведе најава да ће цена струје морати да поскупи до 10 одсто

Фото М. Анђела

Председник Србије Александар Вучић рекао је у недељу да је могуће да дође до повећања цене електричне енергије, али да се то неће још десити, а када буде кретаће се између осам и 10 процената. Он је негирао наводе неких медија о томе да ће електрична енергија поскупети 70 одсто.

- Не кажем да неће бити повећања између осам и десет одсто, али и грађани и инвеститори имаће и даље најнижу цену струје - казао је Вучић.

- Тиме се купује будућност за предузећа и привлаче нове инвестиције, али штите и грађани. Зато Србија издваја огромне суме за енергенте, али су сви системи стабилизовани.

Раније је премијерка Ана Брнабић изјавила да ће електрична енергија и гас морати да поскупе у једном тренутку, али да ће то бити условљено растом плата и пензија.

- Наравно да ће морати да се диже цена струје као што ће морати да се диже цена гаса, али постоје две ствари које су важне и које ће то да условљавају - истакла је Брнабићева.

- Прва је раст плата и пензија у Србији, колико ми можемо да штитимо куповну моћ наших грађана и то ћемо и даље радити зато што ми не можемо да дижемо цену на начин да упропастимо све оно што смо радили у последњих осам година. Дакле, ми морамо да гурамо навише раст животног стандарда грађана и цене струје ће ићи горе, али да то буде на једном одрживом нивоу.

Фото М. Марковић

Она је указала и да Србија мора у овој кризи да штити нашу привреду и наша предузећа субвенционисаном ценом струје и гаса, како би они били конкурентни, јер ће неке земље ЕУ, као што је Немачка, давати шаком и капом финансијску помоћ својим компанијама.

Стручњак за енергетику у "Дилојту" и бивши директор у ЕПС, Жељко Марковић, истиче да је циљ најављеног поскупљења струје да "Електропривреда Србије" не иде у губитке, као што је то већ направљено, па је сада држава ребалансом буџета морала то да покрива, јер јавно предузеће није у могућности.

- Корекција је потребна да би ЕПС могао нормално да функционише, имајући у виду високе цене електричне енергије на берзама и да је неопходно да се она купује - објашњава Марковић.

- Сада је за домаћинства цена струје, саме енергије, без такса и мрежарине, 41 евро по мегават-сату. То је и даље испод нивоа колико мегават-сат кошта ЕПС, а што укључује цену производње плус увоз. И то је јасан индикатор да електрична енергија мора да поскупи.

Он наводи да на цену струје утичу кретања на европском тржишту електричне енергије, те да ће када на берзи буде појефтинила, корекција ићи наниже.

ЗА ПРИВРЕДУ OСTAJE "ЗАМРЗНУТА"

САДАШЊА цена струје за индустрију од 95 евра по мегават-сату важи до 31. децембра - каже Жељко Марковић, стручњак у "Дилојту".

- Ако би се и на привреду односило поскупљење од око 10 одсто, онда то значи да је тај раст сагледан у односу на тренутне цене за испоруку електричне енергије у 2023. години, које се крећу од 390 до 400 евра. У том случају би са садашњих 95 поскупела на око 105 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ИМА ТУ НЕШТО Шта се десило Мири и Ани приликом посете Острогу и зашто је песму посветила Светом Василију