У ИНОСТРАНСТВО ПО БОЉУ ПЛАТУ: Ресторанима у престоници, али и широм Србије, недостаје велики број радника, нарочито конобара и кувара
ТРАЖИ се кувар са искуством и помоћни кувар". "Хитно потребан куварски техничар. Почетна плата 100.000 динара".
Овако звуче огласи који све чешће испуњавају колоне огласника и странице часописа за оглашавање. У питању је још један занат који је данас у дефициту, занимање за чију се диплому деца утркују и за којим потреба тржишта расте.
Стручњаци за ову област, угоститељи, хотелијери сматрају да је кључни разлог за мањак кувара на тржишту, експанзија локала који служе храну, али и све већи број одлазака у иностранство где су кувари много боље плаћени.
Према речима Миленка Мијића, председника Удружења угоститеља Нови Сад, последњих неколико година попут печурака су никли концепт барови, пабови, разни кафићи са храном.
- Раније је била јасна подела на објекте у којима се служе пића и са друге стране на ресторане где се служила храна - каже Мијић.
- Сада, готово сваки кафић нуди и храну. На потезу од неколико стотина метара има велики број начичканих објеката који служе различите варијанте кухиње. Било да су то брза храна и сендвичи или кувана и национална јела. Са друге стране, раније се за разне свечаности много више спремало у кућној варијанти, а сада се готово све наручује, од предјела до главног јела. А посебно је велика понуда разних врста кетеринга.
Како наш саговорник каже, младих школованих кувара нема ни приближно потребама, а да је принцип такав да почну као помоћни и да се, временом, кроз праксу обуче и "испеку занат".
- Све су боље плаћени, па више готово да нема плате испод 90.000 динара - објашњава наш саговорник. - Већина добрих кувара, који раде у бољим ресторанима и хотелима, зарађује најмање 1.000 евра.
Да је у питању тежак, захтеван и комплексан посао сматра угоститељ Дејан М., власник познатог ресторана у Београду.
- Проблем је у мањку не само кувара, помоћних радника, конобара, већ угоститељских радника уопште - каже наш саговорник.
- Додатна је компликација што и после праксе коју кувар прође, обуке и искуства које стекне у ресторану, чим се укаже сезонска прилика за рад у региону, они одлазе за већом зарадом. Са друге стране, одлични кувари имају статус рок звезда, за које се ресторани отимају, једнако као и гости који хрле да испробају та мајсторска јела. Често узимам на праксу младе који се школују, али њима управо недостаје практично знање. И све је већи број њих који одлазе на даље школовање у иностранство, у потрази за бољим условима и већим успехом.
Директор Угоститељско-туристичке школе Игор Гвозден каже да сваке године из ове установе изађе око 100 будућих кувара и куварских техничара. За оба смера је интересовање огромно и двоструко веће од расположивих места. У ову школу се одавно не уписују лоши ђаци. Напротив, најбоље рангирани матуранти имали су преко 95 бодова колико се тражило и за елитне гимназије.
TEШКО СЕ ДОГОВАРАЈУ ОКО УСЛОВА
ВЕЛИКИ проблем је што, рецимо, кувари не пристају да раде за плате као у периоду када нису били тражени у толикој мери, док послодавци углавном не пристају да плате преко 100.000 динара, колико ови кадрови процењују свој рад. Према статистици сајтова за оглашавање, у дефицитарне висококвалификоване раднике уврштени су и ИТ стручњаци, инжењери машинства и грађевине са одговарајућим лиценцама, математичари, професори физике, лекари с одговарајућим специјализацијама и стручњаци за финансије - рачуновође.
ПРАКСА
НАШИ ђаци од првог дана имају прилику да практично уче - каже Игор Гвозден.
- Имамо одличну сарадњу са привредом и деца стичу знање и вештине на терену. На крају школовања, сви нађу запослење, а последњих година овај занат је све цењенији и плаћенији.
Препоручујемо
ОБЛИЗУЈУ СЕ И ВЕГАНИ: Препоручено 30 домаћинстава где госте чека обогаћена понуда (ФОТО)
14. 10. 2022. у 11:11
КУВАР ЗА 9 МЕСЕЦИ: Студентски центар организује бесплатну обуку за атрактивно занимање
26. 08. 2022. у 12:14
Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност
Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.
10. 05. 2024. у 16:45
ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом
МЕСТО где пустињски пејзажи оживљавају авантуристички дух, а Средоземно море позива на потпуно опуштање.
13. 05. 2024. у 11:46
АКО НЕКОМ ПОЗАЈМИТЕ ОВУ КЊИГУ, НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ВАМ ЈЕ ВРАТИ!
Спремите се за путовање кроз тамни подземни свет за који до сада нисте знали.
09. 05. 2024. у 11:33
Коментари (0)