УДАРАЈУ САНКЦИЈЕ, А ПОВЕЋАВАЈУ ТРГОВИНУ СА РУСИЈОМ: Неколико западних земаља значајно је повећало увоз руске робе

П. З. С. / rt.com

01. 11. 2022. у 01:44

БРОЈНЕ земље су ове године драматично повећале своје просечне месечне количине увоза из Русије, показују трговински подаци које је прикупила Observatory of Economic Complexity, а преноси Њујорк тајмс.

УДАРАЈУ САНКЦИЈЕ, А ПОВЕЋАВАЈУ ТРГОВИНУ СА РУСИЈОМ: Неколико западних земаља значајно је повећало увоз руске робе

Фото: ЕПА

У извештају се наводи да су резултати прилично ретроспективни, пошто је онлајн платформа за податке објавила бројке са закашњењем.

Индија и Турска су се појавиле као главни увозници руске робе и производа, показујући огроман пораст од 430% и 213% респективно. Бразил, чији је увоз из Русије порастао за 166 одсто, заузео је треће место на листи. Руски извоз у Кину је порастао за 98%, док је увоз руске робе у Саудијску Арабију порастао за 45%.

Неке од нација које активно подстичу куповину добара и производа из Русије преузеле су активну улогу у супротстављању војној операцији земље у Украјини, укључујући земље чланице ЕУ и оне које подржавају антируске санкције.

Тако је увоз руске робе у Шпанију порастао за 112%, док је руски извоз у Белгију скочио за 130%. Холандија је повећала увоз из Русије за 74%. Јапанска куповина руске робе и производа порасла је за 40%, док су Немачка и Норвешка повећале увоз из земље погођене санкцијама за 38% и 21%.

Штавише, укупан трговински промет Русије са Холандијом порастао је за 33%, као и за 13% са Јапаном, док је укупна трговина са Белгијом скочила за 84%.

Истовремено, већина ових земаља смањила је извоз у Русију, дајући Москви здрав трговински суфицит. Индија, највећи увозник на листи, смањила је извоз за 19%, док је извоз из Бразила опао за 13%, односно 44%, из Шпаније.

Највећи пад извоза у Русију забележиле су САД и Британија од 84% и 71%, респективно. Шведска је смањила извоз у Русију за 61%.

У међувремену, Кина и Турска су, с друге стране, повећале извоз робе у Русију. Пекинг је повећао обим извоза у Русију за 24%, док је извоз из Турске порастао за 113%.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

НИЈЕ ШАЛА Црногорац дао отказ у Општини јер ништа није радио: Нећу да седим!