МИНИСТАР МАЛИ ПОРУЧИО: Нама су складишта пуна до врха - Заштитићемо грађане и привреду од инфлације

Новости онлајн

05. 10. 2022. у 08:35

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да наша земља, када је реч о савладавању последица економске кризе, стоји мало боље него друге земље у региону, јер је држава преузела на себе терет кризе, контролише цене хране и енергената, а све то доводи до тога да су и грађани и привреда заштићени од великих ценовних удара.

МИНИСТАР МАЛИ ПОРУЧИО: Нама су складишта пуна до врха - Заштитићемо грађане и привреду од инфлације

Фото: Принтсцреен/ПРВА ТВ

 Он је гостујући на ТВ Прва истакао да се Србија у борби са кризом ослања и на сарадњу у региону, а нарочито јој у томе помаже Мађарска, која се показала искреним пријатељем у актуелној ситуацији.

- Ми смо захвални нашим мађарским пријатељима. У овом тренутку имамо 380 милиона кубних метара гаса складиштених у Мађарској, док је у Банатском двору складиштено 280 милиона кубика гаса. Имамо довољно гаса за 60 дана, односно за два месеца. Можемо да повлачимо 10 милиона кубика дневно - рекао је Мали поручујући да грађани не треба да брину о наступајућој грејној сезони.

Он је подсетио и на речи мађарског премијера Виктора Орбана да ће, уколико буде недостатка, Мађарска помоћи Србији. „И ми ћемо помоћи Мађарској. Важно је да се понашамо као добри суседи и помажемо једни другима када су проблеми у питању“, нагласио је Мали.

Он је најавио да ће се сутра одржати велики састанак на који долазе министри спољних послова Мађарске и Аустрије, а на коме ће се радити на заједничком споразуму којим ће бити усаглашена заједничка миграторна и безбедносна политика.

- Наставићемо да радимо на документу и припреми стратегије како би се заједнички одбранили од таласа миграција који се очекује у наредном периоду. Како криза расте у свету, од тих сиромашнијих земаља ће бити све већи притисак и очекује се мигрантски талас. Ми то овде у Београду не осећамо, али се сигурно на северу и југу Србије осећа тај притисак. Сутра ћемо, на састанку радити на детаљима тог споразума - прецизирао је Мали.

Он је подсетио и на речи председника Александра Вучића да ће се Србија ускладити са визним режимом ЕУ.

Мали је рекао и да је добро када видите да на једном месту седе три лидера која улажу заједнички напор и труд, деле заједничке циљеве и визију и спремни су да раде.

Када је реч о економији, министар је апострофирао да ми „побеђујемо у економији, имамо здрав буџет, јаке јавне финансије и да смо направили резерве“.

- Ми смо сигурно стабилнији и у ову кризу улазимо са бољим перфомансама. Удео јавног дуга је између 54 и 55 одсто. Зависно од курса валута и динамике враћања и узимања кредита, али смо далеко испод нивоа Мастрихта. Наша економија и даље расте упркос кризи. Трудимо се да кризу што мање осете становништво и економија и сваки дан који купимо је додатак томе - рекао је Мали.

Фото: Принтсцреен/ПРВА ТВ

Према његовим речима, економске потребе земље су велике нарочито по питању цене енергената и на нама је да што лакше изгурамо зиму и дођемо до 1. априла када се зимска сезона завршава.

- У потпуности смо преузели кризу на себе. Имате ниску цену гаса и струје, и ми на тај начин подржавамо нашу економију и становништво. Али то неко мора да плати. На тржишту да добијете гас то је сада 2.000 до 3.000 долара за хиљаду кубних метара. Цена струје иде 300, 400 и 500 евра по мегават сату. Ми имамо цену струје од 43 евра по мегават сату. Неко ту разлику мора да покрије. Ту разлику покривамо тако што подржавамо електропривреду како би ЕПС издржао ту разлику у цени. А све то у циљу одржавања стандарда грађана и економије - навео је Мали.

Он је указао да су могући неки лоши сценарији у региону као што је затварање шопинг молова, али и малих предузећа. Навео је пример Македоније где су тржишне цене струје и где малим предузећима прети затварање и раст незапослености.

Подсетио је да ће од 1. новембра пензије бити повећане за 9 процената, а од 1. јануара 12,1 одсто. Плате у јавном сектору ће порасти 12,5 процената. Држава је повећала и неопорезиви део зараде, а умањила је плаћање дела доприноса за ПИО фонд, за послодавце.

Мали је рекао да ће БДП Србије износити преко 60 милијарди евра, што је дупло више него пре десет година. Нагласио је и да нам и поред свега, расте извоз, јавне инвестиције и запосленост. „У другом кварталу ове године наша стопа незапослености је била 8,9 одсто, а 2012. године је била 25,9 процената“, подсетио је.

Порука министра грађанима је и да се Србија бори – сваки дан.

- Ми се сваки дан боримо да издржимо овај притисак, инфлација је увезена, нисмо криви за сукобе, енергетску кризу и боримо се да Србија изађе из кризе боље него друге земље. Наша земља се труди да одржи низак ниво цена гаса и струје, животних намирница, а са друге стране да ојача стандард становника повећањем плата, пензија и минималне зараде - нагласио је.

Министар финансија је указао и на тешко стање у Европској унији. Казао је да је ситуација тешка, а да се то најбоље види на односу валута долар – евро.

- Губи се поверење у ЕУ и евро. Једна за другом, земље ЕУ улазе у рецесију. Сукоб се дешава на тлу Европе. Америка сада може да купује имовину разних земаља због јачања своје валуте. Ово није било никада у историји и могу слободно рећи да се они слабије сналазе у томе. Разлог за то је спорија реакција Европске централне банке у повећању каматне стопе у односу на Амерички ФЕД који је брзо реаговао у жељи да сузбије инфлацију“, навео је Мали.

Министар је рекао и да ће држава наставити да преузима терет кризе на себе и у наредном периоду. Када је реч о цени хлеба „Сава“ она се неће мењати у наредном периоду.

Осврнуо се и на политику курса истакавши да је он најважније сидро у борби са инфлацијом. Он каже да је намера да се курс одржи стабилним јер је то ментално и психолошки важно за грађане и предузећа.

Најавио је и нови наградни циклус игре „Узми рачун и победи“ истакавши да ће бити промена које се огледају у томе да ће бити измењен начин учествовања. Неће се више слати фискални рачуни и коверте, већ ће се само скенирати QР код. За то ће бити направљена посебна апликација, а о томе ће јавност бити накнадно обавештена.

БОНУС ВИДЕО: 

ДЕСИЛО СЕ ПРЕ 36 ГОДИНА: Храбар потез Милутина због ког је добио награду Вечерњих новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (2)

ПАО СА КРУЗЕРА Борио се 15 сати за живот: Ништа слично нисам видео у својој каријери