ГЛОБАЛНОЈ ЕКОНОМИЈИ ПРЕТИ РЕЦЕСИЈА: Светска банка признала да је Русија пребродила олују међународних санкција боље него што се очекивало

Novosti online

04. 10. 2022. у 21:36

СВЕТСКА банка упозорава да би због рата у Украјини глобална економија могла да склизне у рецесију 2023. године.

ГЛОБАЛНОЈ ЕКОНОМИЈИ ПРЕТИ РЕЦЕСИЈА: Светска банка признала да је Русија пребродила олују међународних санкција боље него што се очекивало

Фото: ЕПА/Профимедиа/илустрација

Предвиђа се да ће се економска активност у економијама растућих и земаља у развоју у региону Европе и централне Азије смањити за 0,2 одсто у 2022. одражавајући негативан ефекат преливања изазван ратом.

Такође, да ће се раст једва опоравити 2023. године, уз повећање БДП-а на 0,3 одсто.

Пројекције раста за 2023. годину смањене су за већину земаља у региону пошто је свака земља погођена поремећајима у ланцима снабдевања, слабљењем изгледа за раст у еврозони, рестриктивнијом монетарном политиком од очекиване и озбиљним шоковима на робним тржиштима, као и великом неизвесношћу изазваном ратом.

Прогноза је такође заснована на умеренијим ценама робе (али задржавању на високом нивоу), као и на глобалном окружењу које карактеришу рестриктивнији глобални услови финансирања, ублажавање спољне тражње и попуштање "уских грла" у ланцу снабдевања.

Ако рат ескалира тако да руски извоз енергије буде додатно поремећен, регионална производња могла би бити далеко слабија, упозорава Светска банка.

Дуготрајни рат ће вероватно додатно повећати несигурност и фрагментирати трговинску и инвестициону интеграцију региона.

СБ наводи да је руска економија пребродила почетну олују међународних санкција боље него што се очекивало, због комбинације брзо донетих и опсежних контрола капитала и операција ликвидности, и фискалне подршке домаћинствима, предузећима и владама над поднационалном нивоу.

Али и поред тога се очекује пад руске економије од 4,5 одсто у 2022. години, пошто пад реалних зарада нагриза потрошњу, док санкције и добровољно повлачење страних предузећа и интензивна неизвесност утичу на инвестиције.

У 2023. години, с обзиром на наставак рата и проширивање санкција, очекује се да ће руска привреда поново забележити пад, за 3,6 одсто, са пуном применом раније одлаганих ембарга ЕУ на нафту и слабљењем свих покретача раста.

Пројектовани раст за Централну Европу у 2022. години износи 4,3 одсто, што је више од раније пројектованог због позитивних изненађења у првој половини 2022. године, одражавајући релативно снажну спољну потражњу из еврозоне и ослобађање потиснуте тражње након што су ограничења уведена због пандемије укинута почетком 2022. године.

Упркос убрзавању инфлације, приватна потрошња је имала користи од ниже незапослености и повећања плата изазваних недостатком радне снаге.

У 2022. години очекује се раст у Бугарској од 2,9 одсто, у Хрватској 6,4 одсто, у Мађарској 4,7 одсто, док се у Пољској и Румунији очекује раст од четири, односно 4,6 одсто.

Међутим, индустријска активност и потрошња ће вероватно ослабити у четвртом кварталу 2022. године, са наставком раста цена енергената због одлуке Русије да заустави проток гаса кроз Северни ток 1.

Субвенције за гас и струју помогле су да се заштите домаћинства, али се очекује јачање фискалних притисака и повећање дефицита (Бугарска, Хрватска, Румунија).

БОНУС ВИДЕО - БЕОГРАД КАО ВАЖНА СТАНИЦА: Некад је “Оријент експрес” јурио Европом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

НИЈЕ ШАЛА Црногорац дао отказ у Општини јер ништа није радио: Нећу да седим!