КРЕДИТИ ПОСКУПЉУЈУ СЕДМИ ПУТ: Ове недеље Народна банка Србије разматра још једно подизање референтне камате

Б. Царановић

05. 10. 2022. у 13:00

ДА ли ће референтна каматна стопа бити подизана и овог месеца, седми пут заредом, Народна банка Србије одлучиваће сутра.

КРЕДИТИ ПОСКУПЉУЈУ СЕДМИ ПУТ: Ове недеље Народна банка Србије разматра још једно подизање референтне камате

Фото Танјуг

Током претходних месеци, почевши од априла, НБС је најважнију камату три пута подизала са почетних један за пола по пола процента, па два пута за четвртину, а прошлог месеца за још половину. До сада је референтна каматна стопа са један стигла до 3,5 одсто. Како ствари стоје, криза се продубљује, цене свих намирница дивљају, па константно поскупљење новца као мера зауздавања инфлације - неће стати.

Референтна каматна стопа заправо има највећи утицај на цену динарских кредита са променљивом каматом, који су последњих месеци већ значајно поскупели. Како стручњаци кажу, не само да су неповољније нове позајмице за које клијенти тек аплицирају већ су скупљи и све више поскупљују и кредити који су у отплати.

Банкари последњих недеља интензивно сугеришу клијентима да је добро да пређу на фиксну каматну стопу, иако је у овом моменту и неповољнија од променљиве. Верују да ће зајмови са променљивом каматном стопом на које директно утиче раст референтне у наредном периоду још драматичније поскупљивати, па да ће фиксна бити исплативија.

Незванично поручују да постоји опасност да фиксна камата зато буде и укинута.

У међувремену, клијенти који отплаћују или су започели отплату својих динарских позајмица већ су сведоци да им рате последњих месеци расту. Према речима Владимира Васића, генералног секретара Удружења банака Србије, поскупљење кредита јесте једна од последица "лечења" инфлације.

- Можемо да очекујемо да НБС поново подигне референтну каматну стопу, јер се енергетска криза још не смирује, а инфлација и даље расте и код нас и у свету - каже Васић.

- Тек када се уочи заустављање инфлације, а затим и њено опадање, можемо да говоримо о деловању лека. И Европска централна банка најављује повећање најважнијих каматних стопа из истих разлога. Верујем да креатори наше монетарне политике знају како да одрже баланс, па да се уједно повећа цена новца а да привреда не стане.

СМИРЕЊЕ ИНФЛАЦИЈЕ 2023.

КАКО Васић каже, упркос константном повећању референтне каматне стопе шест пута и могући седми, не очекује катастрофалне камате на динарске кредите од 15 до 18 одсто, како је некада било. И даље су прогнозе да би инфлација до краја године пала између четири и шест одсто, а да би тек 2023. године могла да се врати у границе од три одсто, плус-минус један.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

Коментари (1)

РЕВАНШ АЛБАНЦИМА ОД ГРОБАРА И ДЕЛИЈА: Ово се на ЕУРО 2024 десило дан након што се величала велика Албанија (ФОТО)